Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit ușor prognozele privind creșterea economiei globale, marți, afirmând că economia s-a dovedit „remarcabil de rezistentă”, în ciuda presiunilor inflaționiste și a modificărilor în politica monetară, relatează CNBC, citat de News.ro.
Acum, conform noilor estimări, FMI prognozează o creștere globală de 3,2% în 2024, înregistrând o ușoară îmbunătățire de 0,1 puncte procentuale față de proiecțiile anterioare din ianuarie, și se aliniază cu prognoza de creștere pentru 2023. Se preconizează că ritmul de creștere va continua la același nivel de 3,2% și în 2025.
Pierre-Olivier Gourinchas, economistul-șef al FMI, a afirmat că datele indică faptul că economia globală se îndreaptă către o „aterizare lină” după o serie de crize economice, iar riscurile în ceea ce privește perspectivele sunt acum în mare măsură echilibrate.
„În ciuda previziunilor sumbre, economia globală rămâne remarcabil de rezistentă, cu creşterea constantă şi inflaţia încetinind aproape la fel de repede cum a accelerat”, explică acesta.
Creșterea economică va fi susținută de economiile dezvoltate, cu Statele Unite deja depășind tendințele pre-pandemice, iar zona euro oferind semne puternice de redresare. Cu toate acestea, perspectivele mai slabe din China și din alte economii emergente importante ar putea afecta partenerii comerciali la nivel global, conform raportului FMI.
Te-ar putea interesa și: Taxe pe carbon. Recomandările FMI pentru a reduce deficitul bugetar
China, a cărei economie este afectată în continuare de o scădere a pieței imobiliare, este menționată printre o serie de potențiale riscuri de declin cu care se confruntă economia globală. În plus, raportul evidențiază creșterea prețurilor cauzate de preocupări geopolitice, tensiuni comerciale, diferențe în direcțiile dezinflației între marile economii și persistența unor rate ridicate ale dobânzilor.
Politica fiscală mai relaxată, descreșterea inflației și progresele în domeniul inteligenței artificiale sunt indicate ca potențiali factori de creștere.
Băncile centrale sunt acum atent monitorizate pentru un semnal cu privire la traiectoria viitoare a inflației, existând opinii divergente de ambele părți ale Atlanticului cu privire la momentul în care Rezerva Federală și Banca Centrală Europeană vor reduce ratele dobânzilor.
FMI prognozează că inflația globală va încetini de la o medie anuală de 6,8% în 2023 la 5,9% în 2024 și 4,5% în 2025, iar economiile avansate se vor întoarce la țintele lor de inflație mai devreme decât economiile emergente și cele în curs de dezvoltare.
„Pe măsură ce economia globală se apropie de o aterizare uşoară, prioritatea pe termen scurt pentru băncile centrale este de a se asigura că inflaţia încetineşte fără probleme, nici prin relaxarea prematură a politicilor, nici prin întârzierea prea mult timp şi provocând depăşiri ale ţintei”, a explică economistul-șef al FMI.