- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Fonduri de la UE pentru victimele inundațiilor. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

19 Sep, 15:40 • Bugiu ⁠Ana Maria
Uniunea Europeană va sprijini România prin decontarea unei părți din cheltuielile generate de gestionarea efectelor inundațiilor recente. Cum se va desfășura procesul.
Fonduri de la UE pentru victimele inundațiilor. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Uniunea Europeană (UE) va sprijini România prin decontarea unei părți din cheltuielile generate de gestionarea efectelor inundațiilor recente. Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a detaliat modul în care UE va acoperi aceste cheltuieli, care includ curățarea zonelor afectate, furnizarea de bunuri de primă necesitate și repararea infrastructurii deteriorate, potrivit capital.ro.

Decontarea fondurilor europene va fi proporțională cu pagubele suferite de România, reflectând astfel impactul devastator al inundațiilor asupra țării. Anul trecut, Slovenia a fost afectată de inundații severe și în prezent, UE alocă 428 de milioane de euro pentru a acoperi costurile legate de aceste dezastre naturale.

„Uniunea Europeană va deconta României o parte din toate cheltuielile pe care România le face acum pentru a ajuta oamenii afectați. Fie că e vorba de cheltuieli pentru curățare, fie că e vorba de bunuri produse de primă necesitate, fie că e vorba de reparare a infrastructurii.

O parte dintre aceste cheltuieli vor fi decontate din fonduri europene, cât în funcție de pagubele din România. De exemplu, anul trecut au fost inundații foarte puternice în Slovenia și chiar în aceste săptămâni de contăm Sloveniei 428 de milioane de euro”, a declarat europarlamentarul român la ProTV.

Te-ar mai putea interesa și: Ultimă oră. Guvernul a decis: 10.000 de lei pentru fiecare familie a cărei casă a fost distrusă de inundații

foto: inundații

Fonduri de la UE pentru victimele inundațiilor. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Parlamentul European a vorbit despre un set de măsuri menite să îmbunătățească intervențiile în caz de dezastre naturale, îndemnând Comisia Europeană să acționeze mai eficient și mai rapid. Printre măsurile propuse se numără majorarea fondurilor destinate ajutoarelor de urgență, care vor fi folosite pentru a oferi sprijin esențial, cum ar fi hrană, adăpost și reconstrucție.

Discuțiile au subliniat importanța intervențiilor rapide pentru a asigura că ajutoarele ajung la persoanele afectate cât mai curând posibil.

Liderii instituțiilor europene au exprimat solidaritate față de România și alte state afectate de inundații. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că „Europa este pregătită să ajute”.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că Uniunea Europeană va acoperi parțial cheltuielile României legate de ajutorarea persoanelor afectate și repararea infrastructurii deteriorate de inundații.

Potrivit acestuia, românii vor primi ajutoarele necesare direct de la autoritățile române, iar ulterior, Uniunea Europeană va deconta aceste cheltuieli Guvernului României.

„Oamenii primesc banii de la autoritățile din România, iar Uniunea Europeană decontează ulterior Guvernului aceste fonduri”, a declarat europarlamentarul român.

Siegfried Mureșan a explicat că, pentru a asigura un ajutor rapid în caz de dezastre, autoritățile române vor plăti direct oamenilor afectați, iar ulterior Uniunea Europeană va deconta aceste cheltuieli Guvernului României.

În termen de 12 săptămâni de la producerea dezastrului, Guvernul României trebuie să trimită o evaluare preliminară a pagubelor către Comisia Europeană pentru a solicita ajutoare suplimentare.

„Oamenii primesc banii de la autoritățile din România, de la Guvern și după aceea, Uniunea Europeană decontează Guvernului României aceste fonduri tocmai pentru ca să nu existe întârziere și oamenii să fie ajutați cât mai repede.

Deci, în România autoritățile ajută, sprijină și în timp de 12 săptămâni de la momentul producerii dezastrului, Guvernul României trebuie să depună o primă evaluare a pagubelor la Comisia Europeană și să solicite ajutor”, a mai spus acesta.

Siegfried Mureșan a clarificat că Uniunea Europeană nu va acoperi cheltuielile pentru bunuri care ar fi trebuit să fie asigurate conform legii. În astfel de cazuri, despăgubirile sunt responsabilitatea asigurătorilor.

UE va sprijini cheltuielile pentru bunurile de primă necesitate, reparațiile, lucrările de evacuare și cheltuielile pentru refacerea întreprinderilor, pășunilor, terenurilor agricole și gospodăriilor afectate.

„Practic, acolo unde oamenii au obligația de a asigura un bun, o casă, acolo asigurătorii despăgubesc. Iar dacă cineva nu a respectat legea și, practic, nu s-a asigurat, Uniunea Europeană în acel caz nu poate, nu poate ajuta.

Toate bunurile de primă necesitate, toate reparațiile, toate lucrările de evacuare pentru a repune în funcțiune întreprinderi, pășuni, terenuri agricole și gospodăriile oamenilor”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Te-ar mai putea interesa și: Ligia Deca, anunț din zona inundațiilor. Elevii vor face din nou ore în sistem hibrid!