- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Fonduri de la UE pentru victimele inundațiilor. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

19 Sep, 15:40 • Bugiu ⁠Ana Maria
Uniunea Europeană va sprijini România prin decontarea unei părți din cheltuielile generate de gestionarea efectelor inundațiilor recente. Cum se va desfășura procesul.
Fonduri de la UE pentru victimele inundațiilor. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Uniunea Europeană (UE) va sprijini România prin decontarea unei părți din cheltuielile generate de gestionarea efectelor inundațiilor recente. Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a detaliat modul în care UE va acoperi aceste cheltuieli, care includ curățarea zonelor afectate, furnizarea de bunuri de primă necesitate și repararea infrastructurii deteriorate, potrivit capital.ro.

Decontarea fondurilor europene va fi proporțională cu pagubele suferite de România, reflectând astfel impactul devastator al inundațiilor asupra țării. Anul trecut, Slovenia a fost afectată de inundații severe și în prezent, UE alocă 428 de milioane de euro pentru a acoperi costurile legate de aceste dezastre naturale.

„Uniunea Europeană va deconta României o parte din toate cheltuielile pe care România le face acum pentru a ajuta oamenii afectați. Fie că e vorba de cheltuieli pentru curățare, fie că e vorba de bunuri produse de primă necesitate, fie că e vorba de reparare a infrastructurii.

O parte dintre aceste cheltuieli vor fi decontate din fonduri europene, cât în funcție de pagubele din România. De exemplu, anul trecut au fost inundații foarte puternice în Slovenia și chiar în aceste săptămâni de contăm Sloveniei 428 de milioane de euro”, a declarat europarlamentarul român la ProTV.

Te-ar mai putea interesa și: Ultimă oră. Guvernul a decis: 10.000 de lei pentru fiecare familie a cărei casă a fost distrusă de inundații

foto: inundații

Fonduri de la UE pentru victimele inundațiilor. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Parlamentul European a vorbit despre un set de măsuri menite să îmbunătățească intervențiile în caz de dezastre naturale, îndemnând Comisia Europeană să acționeze mai eficient și mai rapid. Printre măsurile propuse se numără majorarea fondurilor destinate ajutoarelor de urgență, care vor fi folosite pentru a oferi sprijin esențial, cum ar fi hrană, adăpost și reconstrucție.

Discuțiile au subliniat importanța intervențiilor rapide pentru a asigura că ajutoarele ajung la persoanele afectate cât mai curând posibil.

Liderii instituțiilor europene au exprimat solidaritate față de România și alte state afectate de inundații. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că „Europa este pregătită să ajute”.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că Uniunea Europeană va acoperi parțial cheltuielile României legate de ajutorarea persoanelor afectate și repararea infrastructurii deteriorate de inundații.

Potrivit acestuia, românii vor primi ajutoarele necesare direct de la autoritățile române, iar ulterior, Uniunea Europeană va deconta aceste cheltuieli Guvernului României.

„Oamenii primesc banii de la autoritățile din România, iar Uniunea Europeană decontează ulterior Guvernului aceste fonduri”, a declarat europarlamentarul român.

Siegfried Mureșan a explicat că, pentru a asigura un ajutor rapid în caz de dezastre, autoritățile române vor plăti direct oamenilor afectați, iar ulterior Uniunea Europeană va deconta aceste cheltuieli Guvernului României.

În termen de 12 săptămâni de la producerea dezastrului, Guvernul României trebuie să trimită o evaluare preliminară a pagubelor către Comisia Europeană pentru a solicita ajutoare suplimentare.

„Oamenii primesc banii de la autoritățile din România, de la Guvern și după aceea, Uniunea Europeană decontează Guvernului României aceste fonduri tocmai pentru ca să nu existe întârziere și oamenii să fie ajutați cât mai repede.

Deci, în România autoritățile ajută, sprijină și în timp de 12 săptămâni de la momentul producerii dezastrului, Guvernul României trebuie să depună o primă evaluare a pagubelor la Comisia Europeană și să solicite ajutor”, a mai spus acesta.

Siegfried Mureșan a clarificat că Uniunea Europeană nu va acoperi cheltuielile pentru bunuri care ar fi trebuit să fie asigurate conform legii. În astfel de cazuri, despăgubirile sunt responsabilitatea asigurătorilor.

UE va sprijini cheltuielile pentru bunurile de primă necesitate, reparațiile, lucrările de evacuare și cheltuielile pentru refacerea întreprinderilor, pășunilor, terenurilor agricole și gospodăriilor afectate.

„Practic, acolo unde oamenii au obligația de a asigura un bun, o casă, acolo asigurătorii despăgubesc. Iar dacă cineva nu a respectat legea și, practic, nu s-a asigurat, Uniunea Europeană în acel caz nu poate, nu poate ajuta.

Toate bunurile de primă necesitate, toate reparațiile, toate lucrările de evacuare pentru a repune în funcțiune întreprinderi, pășuni, terenuri agricole și gospodăriile oamenilor”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Te-ar mai putea interesa și: Ligia Deca, anunț din zona inundațiilor. Elevii vor face din nou ore în sistem hibrid!

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...