- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

FOTO ŞI VIDEO Construcţia Turnului Jeddah, cel mai înalt zgârie-nori din lume, reluată după 7 ani. În proiect e implicată firma fratelui vitreg al lui Osama ben Laden

04 Oct, 19:28 • Dobran Viorel
Construcţia Turnului Jeddah din Arabia Saudită, înalt de un kilometru, care va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume după finalizare, a fost reluată la aproape şapte ani după ce lucrările s-au oprit pe fondul unei epurări anticorupţie la nivelul regatului, relatează CNN.
FOTO ŞI VIDEO Construcţia Turnului Jeddah, cel mai înalt zgârie-nori din lume, reluată după 7 ani. În proiect e implicată firma fratelui vitreg al lui Osama ben Laden

Construcția turnului Jeddah din Arabia Saudită, înalt de un kilometru, care va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume după finalizare, a fost reluată la aproape șapte ani după ce lucrările au fost oprite pe fondul unei epurări anticorupție la nivelul întregului regat, potrivit CNN.

Construcţia de 1.000 de metri înălţime era finalizată în proporţie de circa o treime atunci când, în 2017, mai multe figuri cheie – inclusiv preşedinţii companiei constructoare principale şi ai unui consorţiu ce a cofinanţat proiectul – au fost reţinute în cadrul campaniei anticorupţie a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în urma căreia sute de persoane au fost interogate sub acuzaţii de corupţie, relatează News.ro.

Lucrările au continuat după arestări, dar au fost oprite la începutul anului 2018. În luna ianuarie a aceluiaşi an, în contextul îngrijorării crescânde cu privire la consecinţele economice ale acţiunii anticorupţie, consorțiul declara pentru CNN că proiectul va continua, dar a urmat o pauză de câţiva ani. De asemenea, perturbările cauzate de pandemia de Covid-19 au întârziat planurile de reluare a lucrărilor.

Cele mai frumoase clădiri din lume se află în Europa. Tu câte ai vizitat?

În cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri pe șantier, consorțiul de dezvoltare din spatele proiectului, Jeddah Economic Company (JEC), a anunțat că turnul este acum programat să fie finalizat în 2028.

Turnul de peste 1.000 de metri înălțime era finalizat în proporție de aproximativ o treime atunci când, în 2017, mai multe figuri cheie – inclusiv președinții antreprenorului principal și ai unui conglomerat care a cofinanțat proiectul – au fost reținute în cadrul campaniei anti-grațiere a prințului moștenitor Mohammed bin Salman, în urma căreia sute de persoane au fost interogate sub acuzații de corupție.

Lucrările au continuat după arestări, deși au fost blocate la începutul anului 2018. În luna ianuarie a aceluiași an, în contextul îngrijorării crescânde cu privire la consecințele economice ale epurării, JEC a declarat pentru CNN că construcția va continua, dar a urmat o pauză de câțiva ani. De asemenea, perturbările cauzate de pandemia Covid-19 ar fi întârziat planurile de reluare a lucrărilor.

Turnul Jeddah din Arabia Saudită

La ceremonia din această săptămână a participat unul dintre oficialii reținuți anterior, prințul saudit Alwaleed bin Talal, care este președintele Kingdom Holding Company, unul dintre principalii finanțatori ai proiectului. Alwaleed, vărul prințului moștenitor, a fost eliberat la aproape trei luni de la arestarea sa, deși nu se știe de ce și în ce circumstanțe a fost eliberat.

În urma ceremoniei de ieri, Alwaleed a postat pe X un videoclip în care apare o reprezentare digitală a turnului strălucitor, însoțită de următoarea legendă „Ne-am întors”.

Lucrările de construcție la turnul Jeddah valorează 1,9 miliarde de dolari

Potrivit unui anunț publicat prin intermediul bursei de valori saudite, noul contract al Saudi Binladen Group valorează 1,9 miliarde de dolari, din care aproximativ 290 de milioane de dolari au fost deja plătiți pentru lucrările finalizate. În prezent, au fost construite 63 din cele 157 de etaje ale turnului.

Turnul Jeddah din Arabia Saudită

În timp ce ceremonia de miercuri a marcat primul anunț oficial cu privire la reluarea construcției, imaginile din satelit furnizate Newsweek de către firma americană Maxar Technologies în urmă cu două luni au sugerat că lucrările aveau deja loc pe amplasament. În septembrie 2023, revista MEED din Dubai a raportat că JEC a invitat antreprenorii să liciteze pentru proiect, deși dezvoltatorul a refuzat să confirme planurile pentru CNN la acel moment.

Nicolae Ceaușescu a făcut primul zgârie-nori din România. Care este povestea din spatele clădirii

Cunoscut anterior sub numele de Kingdom Tower, zgârie-norul a fost inaugurat în 2013 și se preconiza inițial că va fi finalizat până în 2020. Acesta se va ridica la peste 500 de metri deasupra Burj Khalifa din Dubai, în prezent cea mai înaltă clădire din lume.

Cu vedere la Marea Roșie în capitala comercială a Arabiei Saudite, Jeddah, zgârie-norii ar trebui să conțină spații de birouri, comerciale și rezidențiale. Planurile inițiale, prezentate pentru prima dată în 2011, includeau un hotel, un centru comercial și cea mai înaltă punte de observație din lume.

Turnul Jeddah din Arabia Saudită

Turnul a fost proiectat de arhitectul american Adrian Smith, care a folosit amprenta „în trei petale” a clădirii și forma aerodinamică conică pentru a depăși provocările tehnice uriașe ale construcției la asemenea înălțimi. Cabinetul arhitectului din Chicago, Adrian Smith + Gordon Gill, a declarat că forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică de la sol”.

Jeddah Tower va avea „unul dintre cele mai sofisticate sisteme de lifturi din lume”

De asemenea, planurile includ 59 de lifturi diferite, în ceea ce firma a numit „unul dintre cele mai sofisticate sisteme de lifturi din lume”.

Jeddah Tower va fi bijuteria coroanei unei dezvoltări mai ample de 57 de milioane de metri pătrați, în valoare de 20 de miliarde de dolari, denumită Jeddah Economic City. Vorbind pentru CNN în 2018, directorul de dezvoltare de atunci al JEC, Hisham Jomah, a declarat că proiectul „schimbă mentalitatea” din Jeddah, care a acționat în mod tradițional ca o poartă către orașele sfinte Medina și Mecca.

„Înainte ca turnul să fie aici, acesta nu era considerat un loc în care oamenii să locuiască”, a spus Jomah, care a decedat între timp. „Creăm un oraș independent… astfel încât să nu trebuiască să pleci de aici”.

 

Cele mai înalte 10 clădiri din lume

Cele mai înalte clădiri din lume nu impresionează neapărat prin structura arhitecturală complexă, ci prin dimensiunea lor impunătoare.

Cei de la publicația The Economist au alcătuit topul celor mai înalte clădiri din lume. Cea mai înaltă dintre ele are 828 de metri și 163 de etaje.

1. Burj Khalifa

Clădirea din Dubai, capitala Emiratelor Arabe Unite, a fost construită în 2010 și are o înălțime de aproximativ 828 metri și 163 de etaje.

2. Shanghai Tower

Turnul din China s-a construit în 2015 și ajunge la 632 de metri înălțime și 128 de etaje

3. Makkah Royal Clock Tower

Acest turn se află în orașul Mecca din Arabia Saudită, iar cele 120 de etaje ale sale, finalizate în 2010, măsoară 601 metri înălțime.

4. Ping An Finance Center

Clădirea se află în Shenzhen, China. A fost terminată în 2017 și are 599,1 metri în întălțime și 115 etaje.

5. Lotte World Tower

Pe lista de cele mai înalte clădiri din lume se numără și turnul din Seul, Coreea de Sud. A fost construit în 2017, are 123 de etaje și 554,5 metri.

6. One World Trade Centre

Clădirea din New York are 94 de etaje și 541,3 metri. A fost construită în 2014.

7. CTF Finance Centre

Tot în China, în orașul Guangzhou, se află și acest turn, construit în 2016, și care măsoară 530 de metri și are 111 etaje.

8. CITIC Tower

Turnul este din Beijing, China și a fost finalizat în 2018. Are 109 etaje și măsoară 527,7 metri.

9. Taipei 101

Această clădire din Taipei, Taiwan are 508 metri și 101 etaje. A fost construită încă din 2004.

10. World Financial Centre

Tot în Shanghai se află și această clădire uriașă de 492 metri și 101 etaje. Aceasta a fost ridicată în 2008.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Câți bani ar trebui să scoți din buzunar ca să te cazezi la pensiunile vedetelor de sărbătorile de iarnă. Multe sunt deja sold-out
Câți bani ar trebui să scoți din buzunar ca să te cazezi la pensiunile vedetelor de sărbătorile ...
Atenție, șoferi! Greșelile făcute la montarea cauciucurilor de iarnă, care pot pune viața în pericol!
Atenție, șoferi! Greșelile făcute la montarea cauciucurilor de iarnă, care pot pune viața în pericol!
Metoda șocantă de furt la cântar din magazine. Ce se ascunde în spatele vânzării puilor în România
Metoda șocantă de furt la cântar din magazine. Ce se ascunde în spatele vânzării puilor în România
3 produse ieftine care te scapă definitiv de ploșnițe. Se găsesc la orice magazin
3 produse ieftine care te scapă definitiv de ploșnițe. Se găsesc la orice magazin
Miracolul din Italia. Într-un oraș, toți cei care joacă la loto câștigă! Fiscul e în pragul crizei!
Miracolul din Italia. Într-un oraș, toți cei care joacă la loto câștigă! Fiscul e în pragul crizei!
Top 10 cele mai apreciate stațiuni de schi din Europa. Ce țară ocupă locul 1. Nu e Austria și nici Italia
Top 10 cele mai apreciate stațiuni de schi din Europa. Ce țară ocupă locul 1. Nu e Austria și nici ...
Îți interzice să urci la volan! Vezi boala care te împiedică să ai permis de șofer
Îți interzice să urci la volan! Vezi boala care te împiedică să ai permis de șofer
Nicolai Tand, de la Asia Express, își dezvăluie afacerile. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Nicolai Tand, de la Asia Express, își dezvăluie afacerile. Care este proiectul de suflet al celebrului ...
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani din toate părțile și pe neașteptate
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani ...
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare costă în jur de 160 de lei
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare ...
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai multe persoane să nu treacă prin ce am trecut eu”
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai ...
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii