- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Franţa îşi face bugetul cu banii marilor companii şi ai bogaţilor. Planul surprinzător al premierului Michel Barnier

10 Oct, 20:54 • Cornel Ghimeșan
Franţa se confruntă cu probleme economice, iar guvernul intenționează să impună noi taxe pentru marile companii și pentru cei bogaţi, în cadrul unui plan economic prezentat de premierul Michel Barnier, destinat să reducă datoria publică a țării. Bugetul pentru 2025 include planuri de majorare a impozitelor și de reducere a cheltuielilor în valoare de 60 de miliarde de euro pentru a face față deficitului fiscal în creștere, dar premierul Michel Barnier a declarat că va cruța clasa de mijloc și va viza în schimb marile companii și persoanele care câștigă peste o jumătate de milion de euro pe an.
Franţa îşi face bugetul cu banii marilor companii şi ai bogaţilor. Planul surprinzător al premierului Michel Barnier

Astfel, creșterile de taxe asupra afacerilor sunt așteptate să contribuie cu 13,6 miliarde de euro, inclusiv printr-un impozit special de 8,5 miliarde de euro pe profiturile marilor companii, iar de la cei mai bogați francezi se aşteaptă alte două miliarde de euro. Chiar şi aşa, toți contribuabilii vor fi afectați de planurile de restabilire a unei taxe pe consumul de energie electrică la nivelul la care era înainte de reducerea de urgență din timpul crizei prețurilor la energie din 2022-2023.

Citeşte şi: Cel mai mare plan din istoria post-decembristă a României. Marcel Ciolacu: „Este o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro”

Franța se confruntă cu o procedură numită „deficit excesiv” la Bruxelles și are termen până pe 31 octombrie să prezinte un plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar în următorii ani. Deși guvernul promite că aceste majorări de taxe vor fi temporare, ele vin într-un context economic dificil, cu un deficit bugetar estimat să ajungă la 6% din PIB în 2024. De asemenea, planul prevede amânarea creșterii pensiilor ajustate în funcție de inflație până în iulie 2025, o decizie care ar putea genera nemulțumiri. Guvernul susţine însă că proiectul de buget va reduce deficitul public la 5% din PIB anul viitor, de la 6,1% în acest an, ca un prim pas către alinierea deficitului la limita UE de 3% în 2029.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult