În special în Londra, multe dintre marile companii au început să își modifice abordările, iar munca de acasă devine din ce în ce mai restricționată. Într-un articol recent publicat de BBC News, se precizează că din ce în ce mai multe companii londoneze renunță la politica de muncă remote și solicită revenirea angajaților la birou. Multe dintre aceste măsuri, care au fost implementate pe scară largă în timpul pandemiei, sunt acum revocate sau restricționate, iar politica hibridă sau full-time la birou devine norma în multe organizații.
Un exemplu semnificativ în acest sens este Amazon. Compania a decis să implementeze o politică de muncă strictă, cerând angajaților să fie prezenți la birou 5 zile pe săptămână. În septembrie 2024, CEO-ul Amazon, Andy Jassy, a transmis angajaților că prezența la birou este esențială pentru sprijinirea colaborării, inovației și obținerii unor rezultate mai bune pentru clienți.
„Munca la birou sprijină colaborarea, inovaţia şi livrarea unor rezultate mai bune pentru clienţi”, a explicat Jassy, potrivit BBC News.
Cu toate acestea, implementarea acestei politici se confruntă cu dificultăți logistice, printre care se numără și lipsa de spațiu pentru birouri. Deși Amazon a reușit să readucă toți angajații la birou, unii dintre aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de schimbările impuse.
Pe de altă parte, Metropolitan Police din Londra a adoptat o politică hibridă, impunând personalului civil să fie prezent la birou cel puțin 3 zile pe săptămână. Această decizie a generat controverse și proteste, inclusiv din partea Annei Bruce-Hou, analist de informaţii şi membră a sindicatului PCS, care consideră că munca suplimentară la birou îi afectează negativ activitatea, mai ales în condițiile în care nu există suficient spațiu pentru toți angajații. În ciuda protestelor, Metropolitan Police afirmă că noua politică nu elimină complet munca de acasă și ia în considerare excepțiile, însă cei care nu respectă regula riscă pierderea unor beneficii financiare.
Alte companii mari din Londra, precum agenția de comunicații WPP, au început și ele să revizuiască politica de telemuncă. Începând cu aprilie 2024, angajații WPP va trebui să fie prezenți la birou 4 zile pe săptămână. Mark Read, CEO-ul companiei, a declarat că datele interne sugerează o corelație pozitivă între prezența fizică la birou și angajamentul angajaților, dar și performanțele financiare ale companiei.
Pe lângă măsurile menționate, unele companii, inclusiv Amazon și WPP, sunt gata să impună monitorizarea prezenței angajaților la birou. Se discută despre utilizarea senzorilor sub birou sau a camerelor de supraveghere pentru a asigura respectarea normelor de prezență. Pe de altă parte, alte firme, cum ar fi Just Eat for Business, au ales să adopte metode mai prietenoase de stimulare a revenirii angajaților la birou, oferind vouchere pentru mese gratuite sau alte stimulente.
Cu toate acestea, există un obstacol major în calea revenirii complete la birou: timpul petrecut în trafic. Un studiu realizat de Bidwells a arătat că peste o treime dintre londonezi petrec mai mult de o oră pe drum, ceea ce descurajează o prezență constantă la birou. Astfel, majoritatea angajaților preferă să vină la birou în zilele de marți, miercuri și joi, prezența fiind mult mai redusă lunea și vinerea.
În ciuda avantajelor clare pe care munca de acasă le-a adus în timpul pandemiei, precum flexibilitatea și economiile de timp, tot mai multe companii consideră că revenirea la birou este esențială pentru dezvoltarea organizațională.
Citeşte şi: SURSE: Ar putea fi introdus impozitul progresiv în România. Sunt discuții în Coaliție