- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Gata cu munca de luni până vineri! Săptămână cu 4 zile lucrătoare și weekend de trei zile pentru acești angajați

27 Aug, 22:24 • Preda Silvia
Încă o țară din Europa introduce săptămâna cu doar 4 zile lucrătoare. Gata cu munca de luni până vineri!
Gata cu munca de luni până vineri! Săptămână cu 4 zile lucrătoare și weekend de trei zile pentru acești angajați

Polonia va adopta săptămâna de lucru de doar 4 zile. Autoritățile au confirmat o modificare asupra Codului Muncii, cu scopul reducerii timpului de lucru, informează Euractiv.

Schimbarea va fi realizată înainte de anul 2027, prin intro­ducerea fie a unei săptămâni de lucru de patru zile sau a unei zile de lucru de şapte ore. Practic, angajații acestei țări vor primi aceleași salarii dar vor lucra mai puțin.

Urmează să se determine care va fi opţiunea mai bună, reducerea săp­tămânii de lucru de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptă­mâni de lucru de patru zile”, anunţa luna trecută ministrul polonez al familiei, muncii şi politicii sociale Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk este în favoarea schimbărilor planificate.

Studiile arată că, cu cât lucrăm mai mult, cu atât devenim mai stresați și obosiți. O altă oră la serviciu nu se traduce neapărat într-o altă oră de eficiență”, a declarat ea pentru publicația Dziennik Gazeta Prawna.

Citește și: Joburile viitorului, din perspectiva tinerilor de astăzi. Tot mai mulți dintre ei visează la o carieră în Tik Tok sau Youtube

Încă o mare ţară europeană introduce săptămâna de 4 zile sau ziua de lucru de 7 ore
Încă o mare ţară europeană introduce săptămâna de 4 zile sau ziua de lucru de 7 ore

Săptămâna de 4 zile sau ziua de lucru de 7 ore în Polonia

Datele platformei ClickMeeting arată că scurtarea săptămânii de lucru are mai mulţi susţinători în Polonia decât zilele cu şapte ore de muncă. 70% din angajatori polonezi preferă săptă­mâna de lucru de patru zile.

Modificarea Codului muncii ar putea fi finalizată în primăvara anu­lui viitor.

Sindicatele vor mai mult. Concediul anual plătit prevăzut de Codul Muncii ar trebui să fie majorat cu nouă zile la 35 de zile, spun sindicaliștii. Concediul de odihnă anual nu s-a schimbat de o jumătate de secol, deși lumea și așteptările muncitorilor s-au schimbat dramatic, transmite Sindicatul Solidaritatea.

Conform datelor Eurostat, polonezii au al doilea cel mai lung program de lucru din Uniunea Europeană, după greci. Polo­ne­zii muncesc în medie 40,5 ore pe săptămână.

Vezi și: Top 3 joburi căutate de români în această vară: şoferi, manager şi operator call center