- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Gaură de 12 miliarde de dolari în vistieria McDonald’s. Valoarea lanțului de fast-food a scăzut cu 7% peste noapte, după problemele grave anunțate în SUA

23 Oct, 18:57 • Bocioacă Bianca
McDonald's a pierdut 12 miliarde de dolari peste noapte, după problemele anuțate cu o zi în urmă în Statele Unite ale Americii.
Gaură de 12 miliarde de dolari în vistieria McDonald's. Valoarea lanțului de fast-food a scăzut cu 7% peste noapte, după problemele grave anunțate în SUA

Valoarea generală a McDonald’s a scăzut peste noapte cu 7%, capitalul său de piață ajungând de la 225 de miliarde de dolari la închidere marți, la 212 miliarde de dolari miercuri, în contextul în care decesul unei persoane și îmbolnăvirea a altor câteva zeci au fost asociate cu hamburgerii Quarter Pounder de la lanțul de fast-food, după cum a consemnat Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor.

Chipotle, concurentul McDonald’s din industria americană de fast food, a trecut printr-o situație asemănătoare, în urmă cu nouă ani, fiind nevoit să închidă temporar 43 de restaurante din Washington și Oregon după un focar de E. coli.

Citește și: Cum să faci cartofi ca la McDonald’s la tine acasă. Profitul lanțului american a crescut cu 37% în 2023, ajungând la 8,469 miliarde de dolari

Focarul care a început în 2015 a fost închis abia în februarie 2016, iar compania a trebuit să plătească o amendă de 25 de milioane de euro pentru peste 1.100 persoane îmbolnăvite, lansând ulterior o modernizare amplă a metodelor sale de preparare a produselor, însă recâștigarea încrederii clienților față de brand a fost un proces greu care a durat ani de zile.

Un om a murit după ce a mâncat McDonald’s în SUA

Au fost raportate cel puțin 49 de îmbolnăviri în 10 state, dar și un deces al unei persoane în vârstă. Zece persoane au ajuns la spital, inclusiv un copil care a avut sindromul hemolitic uremic, o complicație gravă care poate apărea în urma unei infecții cu E.coli. Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în Colorado și Nebraska, potrivit CNN.

Majoritatea persoanelor care s-au îmbolnăvit au delcarat că au mâncat hamburgeri Quarter Pound de la McDonald’s.

Citește și: Veste tristă pentru fanii McDonald’s. Judecătorii au decis: „Va pierde marca”

Potrivit anchetei și a informațiilor analizare de US Food and Drug Administration, sursa probabilă de contaminare ar fi ceapa tocată mărunt din sandvișuri. McDonald’s a încetat să mai folosească ceapa, dar și chiftelele de vită în mai multe state, în timp ce ancheta continuă.

McDonald’s a afirmat într-o declarație că rezultatele investigației inițiale au legat ceapa de „un singur furnizor care deservește trei centre de distribuție”.

„Lucrăm în strânsă colaborare cu furnizorii noștri pentru a reface aprovizionarea cu Quarter Pounder în următoarele săptămâni (calendarul va varia în funcție de piața locală)”, a declarat acesta. „Între timp, toate celelalte produse din meniu, inclusiv alte produse din carne de vită (inclusiv Cheeseburger, Hamburger, Big Mac, McDouble și Double Cheeseburger) nu sunt afectate și sunt disponibile”.

Potrivit FDA, McDonald’s a eliminat ceapa tăiată și chifteleledin magazinele din Colorado, Kansas, Utah, Wyoming și părți din Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico și Oklahoma. În alte state, este posibil ca burgerii Quarter Pounder să nu fie disponibili.