Compania ruseasc Gazprom s-ar putea confrunta cu o scădere a veniturilor de aproximativ 50% anul acesta, din cauza sancțiunilor impuse de Occident. Gazprom este una dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al Rusiei. Faptul că au pierdut vânzările de pe piața din Europa va duce la reducerea la jumătate a veniturilor din exporturi. Acest lucru ar însemna o diminuare semnificativă a taxelor colectate de statul rus, potrivit unei analize realizată de Reuters.
Odată cu declanșarea „operațiunii militare speciale” de către Vladimir Putin a dus la scăderea semnificativă a exporturilor Gazprom. Războiul împotriva Ucrainei a dus la sancțiuni din parte Occidentului, iar o parte din livrările de gaze rusești spre Europa au fost sistate. Conform calculelor realizate de Reuters, veniturile pe care compania Gazprom le-a acumulat de pe urma vânzărilor pe pieţele externe au scăzut în luna ianuarie 2023 până la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari în luna ianuarie a anului trecut.
Dacă se va menține acest ritm, veniturile realizate de Gazprom din exporturi ar putea să se înjumătăţească pe ansamblul anului 2023, comparativ cu 2022, atunci când volumul exporturilor realizate de compania rusească s-a redus cu aproape jumătate.
Gazprom, care este considerat cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a încetat să mai publice informaţii cu privire la rezultatele sale trimestriale. Însă ne putem da seama de faptul că au existat scăderi semnificative, dat fiind că bugetul statului rus a înregistrat un deficit de 1.760 miliarde ruble (24 miliarde de dolari) în luna ianuarie 2023, această scădere fiind cauzată de scăderea veniturilor din energie.
Dacă analizăm datele cominicate de Gazprom, în anul 2022 volumul exporturilor companiei a înregistrat o scădere de 46%. Reuters a arătat că, în ciuda diminuării volumului exporturilor, gigantul rus ar fi câştigat totuși anul trecut 80 de miliarde de dolari, în urma creșterii preţurilor la hidrocarburi, ceea ce a majorat pe cale de consecinţă şi veniturile din taxe ale statului rus, care a beneficiat şi de pe urma majorării taxelor pentru gaze precum şi de pe urma dividendelor generoase plătite de Gazprom acţionarilor.