Gigantul rus Gazprom se aşteaptă în acest an la o scădere de aproape 40% a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în comparație cu 2022, transmite Reuters, citat de Digi24.
Gazprom urmează politica altor companii rusești și nu mai raportează datele exacte ale profiturilor sale, iar cifrele oferite publicității pe 2023 sunt aproximate la 2.200 miliarde de ruble, respectiv 24 de miliarde de dolari.
Gigantul rus a anunţat că, anul acesta, ar urma să raporteze EBITDA (performanța financiară a companiei) de aproximativ 2.200 miliarde de ruble (24,3 miliarde de dolari), comparativ cu 3.600 miliarde de ruble în 2022. Rezultatele includ afacerile din domeniul gazelor, petrolului şi generarea electricităţii.
La fel ca multe alte companii ruseşti, Gazprom nu mai oferă publicităţii rezultatele complete de când Rusia a invadat Ucraina şi Occidentul a impus sancţiuni Moscovei. Exporturile de gaze ale gigantului rus, o sursă majoră de venituri, nu au fost sancţionate direct, dar volumele de export aproape s-au înjumătăţit anul trecut, la 101 miliarde metri cubi (bcm), în urma scăderii semnificative a vânzărilor către Europa, anterior principala sa piaţă.
În plus, Consiliul de Administraţie al Gazprom a aprobat un program de investiţii pentru 2024 în valoare de 1.570 miliarde de ruble, în linie cu planurile prezentate în noiembrie. Gazprom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.
Citește și: Înmatriculările de automobile din Europa au crescut în luna noiembrie. Dacia a depășit Peugeot
Grupul rus a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins duminică un nou maxim istoric, pe fondul creșterii cererii, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Volumele de livrări solicitate de compania Chinese National Petroleum Corp. via conducta Power of Siberia 1 au depășit din nou obligațiile contractuale ale Gazprom săptămâna trecută, a precizat grupul rus. Un act adițional la contractul de furnizare de gaze cu firma chineză CNPC a permis gigantului rus să-și majoreze exporturile din noiembrie.
Datele prezintă importanța Chinei după ce livrările istorice ale Gazprom către Europa Occidentală s-au prăbușit în ultimul an, pe măsură ce țările europene au început să își diversifice importurile de energie după ce Rusia a invadat Ucraina.
Oficialii CNPC și Gazprom au discutat săptămâna trecută despre potențialele livrări de gaze prin viitoarea conductă Power of Siberia 2, via Mongolia. Rusia se așteaptă ca un contract de furnizare de gaze între compania rusească și CNPC prin Power of Siberia 2 să fie încheiat cât mai curând posibil, a afirmat duminică vicepremierul rus Alexander Novak, conform agenției ruse de presă Interfax.
Ministerul Energiei din Rusia estima recent că exporturile de gaze către China vor ajunge anul acesta la 22 miliarde de metri cubi (bcm) și la 30 bcm în 2024.