Românul din Germania a explicat că, după 12 ani de muncă pe șantier, exită trei motive pentru care rămâi în acest domeniu: ești foarte bine plătit, îți place munca şi ești „prost”, adică rămâi pentru că nu ai alte opțiuni sau nu ai găsit o slujbă mai bună.
„Dragilor, voiam să vă povestesc cam cum e treaba cu șantierele, așa, și cu munca asta grea pe șantiere, pentru că mulți vorbesc, mulți văd, puțini pricep. Haideți să vă spun eu părerea mea de după 12 ani pe șantier. După ce stai 12 ani să faci o astfel de muncă, ai trei variante: ori ești foarte bine plătit, ori îți place, ori ești prost. Deci se poate să-ți placă munca în șantier. Sunt oameni cărora le place munca pe șantier. Deci în afară de cele trei variante pe care vi le-am spus, alta nu ai”, a transmis Viorel, citat de stiridisapora.ro.
Citeşte şi: Care este momentul pentru a planta răsadurile de roşii. Trucul banal pentru o recoltă bogată și sănătoasă
Acesta consideră că deși munca fizică este esențială, nu trebuie subestimată importanța experienței mai ales în Germania. În opinia lui, „creierul face mai mult decât mușchii”, iar oamenii cu experiență ar trebui plătiți mult mai bine:
„Eu știu, depinde de mine, eu fac planurile, eu hotărăsc când mă duc acasă, eu hotărăsc când vin, când plec, chestii de genul ăsta și atunci îmi place cât de cât. Nu neg că am fost și puțin fraier pentru că au fost momente când ar fi trebuit să presez mai mult, să fiu plătit mai mult pentru cap, nu pentru mușchi. Numai pentru chestia asta ar fi trebuit să fii plătit foarte, foarte bine, pentru cap, pentru creier. Pentru că să știți, creierul face mai mult decât mușchii, din punctul meu de vedere”.
„Am fost eu puțin fraier în Germania pentru că trebuia să forțez puțin nota în momentul în care nu aveau oameni. Sunt ani și ani, sunt fluctuații. Vă dau un exemplu, că au rămas foarte puțini. Acum suntem sub 20 de oameni. Nu sunt 10 oameni buni, sunt vreo cinci-șase buni și restul sunt de umplutură, n-au nimic în cap, nu știu nimic. Vin doar să facă puțini bani și gata, pe urmă pleacă imediat. Experiența trebuie plătită foarte bine, pentru că experiența și meseria nu se învață în doar două-trei zile”, a mai transmis Viorel.
Potrivit celor mai recente date oficiale, în Germania trăiesc peste 850.000 de români, care lucrează în diverse domenii, nu doar în construcții. Printre cele mai comune domenii se numără industria auto și manufacturieră, sănătate și îngrijire, transport și logistică, IT și inginerie, HoReCa și servicii.