Balcoane solare în Germania. Se estimează că au fost instalate peste 400.000 de sisteme solare plug-in, majoritatea ocupând spațiile ideale de pe balcoanele locuitorilor. Datele recente arată că în primul trimestru al anului 2024 au fost adăugate cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice, marcând un „boom” generat de „cultura solară puternică” a țării, după cum afirmă un expert.
Balcoanele solare reprezintă o piesă importantă a unei tranziții energetice mai ample în Europa, explică Jan Osenberg, consilier politic la asociația SolarPower Europe.
„Le considerăm ca fiind un supliment la energia solară de pe acoperișuri, dar și ceva distinct. Practic, le vedem ca pe o tendință de a exploata toate infrastructurile artificiale posibile pentru generarea de energie solară,” spune el pentru Euronews Green.
De la șinele de cale ferată, autostrăzi, parcări, acoperișuri de mașini, cimitire până la fațadele clădirilor… lista structurilor care pot fi transformate în surse de energie solară este nesfârșită.
Revoluția solare montată pe balcoane
Principala diferență între panourile solare montate pe balcoane și cele de pe acoperișuri constă în dimensiunea sistemului. Sistemul fotovoltaic de balcon este mult mai mic și mai ușor de instalat. Un kit poate fi achiziționat online și nu este necesară intervenția unui electrician pentru montaj, spre deosebire de instalațiile de pe acoperișuri, unde este recomandată implicarea unui instalator certificat pentru a evita riscurile de incendiu și de deteriorare a structurii.
Pe balcon, panourile solare sunt montate pe o structură și conectate printr-un invertor care convertește electricitatea din curent continuu în curent alternativ, ce poate fi introdus în priză prin intermediul unei prize obișnuite. În esență, acest sistem constă într-unul sau două panouri conectate la priză, care generează aproximativ 10% din energia produsă de sistemele instalate pe acoperișurile rezidențiale.
Estimările indică faptul că Germania are în prezent aproximativ 200 MW de energie solară de balcon instalată, comparativ cu 16 GW din capacitatea sectorului acoperișurilor rezidențiale. Uniunea Europeană a indicat că statele membre pot sprijini adoptarea energiei solare de balcon, dar acest lucru nu este obligatoriu și nu toate țările au adoptat acest sistem. De exemplu, Belgia a interzis dispozitivele solare conectate la priză din cauza temerilor legate de impactul pe care l-ar putea avea sistemele neînregistrate care alimentează rețeaua electrică.
Operatorii de rețea doresc să monitorizeze alimentarea cu energie electrică, deoarece schimbările bruște pot cauza întreruperi de curent. Cu toate acestea, conform lui Jan Osenberg, „aceasta nu este cu adevărat o problemă”, deoarece injecția de energie de la sistemul de balcon este atât de mică încât impactul este neglijabil. Austria, Franța, Italia, Polonia și Luxemburg au adoptat o poziție încurajatoare față de energia solară de balcon.
Ai mai putea citi și: S-a decis! Marcel Ciolacu a confirmat construcția cele mai așteptate autostrăzi din România ultimelor 3 decenii