- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania introduce o nouă taxă pentru centralele de apartament. Costurile pe care proprietarii le vor suporta

11 Jul, 10:29 • Amarie Giorgiana
În Germania, cei care au centrale de apartament vor avea parte de o nouă taxă. Guvernul a aprobat cu puțin timp în urmă o legislație care presupune introducerea unei taxe suplimentare pe prețul energiei electrice, având ca scop consolidarea securității centralelor electrice.
Germania introduce o nouă taxă pentru centralele de apartament. Costurile pe care proprietarii le vor suporta

Guvernul federal, condus de cancelarul Olaf Scholz, împreună cu ministrul Economiei, Robert Habeck, și ministrul Finanțelor, Christian Lindner, a ajuns săptămâna trecută la un acord privind adoptarea unei noi legi care presupune introducerea unei taxe suplimentare pe prețul energiei electrice. Scopul este acela de a consolida securitatea centralelor electrice, potrivit publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Conform noii legi, se va impune o taxă adițională pe prețul energiei electrice. Această măsură va genera costuri suplimentare pentru toți utilizatorii de electricitate, iar inițiativa guvernamentală este menită să susțină construcția de noi centrale pe gaz și modernizarea celor existente.

Germania introduce o nouă taxă pentru centrale

Introducerea acestei taxe vizează asigurarea stabilității aprovizionării cu energie electrică. Centralele noi vor avea rolul de a interveni în momentele în care sursele regenerabile, precum energia solară și cea eoliană, nu sunt disponibile. Măsura este destinată să garanteze un sistem energetic robust, capabil să funcționeze eficient, mai ales în perioadele în care producția de energie regenerabilă este redusă.

Mărimea acestei taxe va fi relativ mică, fiind echivalentă cu o „fracțiune zecimală”. Platforma de comparație Verivox estimează că această nouă taxă va adăuga între unu și trei euro pe lună la factura medie a unei familii. În prezent, taxele, impozitele și alte contribuții constituie aproximativ 31% din prețul energiei electrice. Alte 30% din preț sunt reprezentate de taxele pentru rețeaua electrică, iar restul de 39% acoperă costurile de achiziție a energiei și marja furnizorilor.

Ce prevede noua lege din Germania

Noua taxă face parte din planurile pentru noua lege de securitate a centralelor electrice. Legea prevede crearea unor capacități de 12 gigawați (GW) și 500 megawați de stocare. Noile centrale pe gaz vor fi construite astfel încât să poată fi convertite în viitor pentru a funcționa cu hidrogen ecologic. Totodată, centralele existente vor fi modernizate pentru a face față cerințelor unui sistem energetic bazat pe energii regenerabile.

„În acest fel, facem sistemul de electricitate adecvat pentru proporții ridicate de energii regenerabile și oferim, de asemenea, securitate suplimentară pentru perioadele în care vântul și soarele sunt slabe”, a spus vicecancelarul și ministrul BMWK, Robert Habeck.

Citește și: Germania este țara ideală pentru omul de rând. Ce spune o româncă stabilită acolo. ”Nu ai cum”

Guvernul german intenționează să finanțeze cinci gigawați din aceste capacități prin Fondul pentru Climă și Transformare, iar restul prin intermediul noii taxe. Astfel, toți consumatorii de energie electrică din Germania vor trebui să suporte costuri suplimentare pentru a susține acest proiect ambițios.

Citește și: TerraPower, compania fondată de Bill Gates, va construi o centrală nucleară care folosește sodiul lichid ca agent de răcire. Reactoarele vor genera electricitate și vor produce hidrogen în Emiratele Arabe

Tags: