Germania ia decizia momentului! Așa cum arată primele informații relatate de profit.ro, țara europeană se pregătește să scape de-a dreptul de energia nucleară, în ciuda crizei generată la ora actuală în acest segment. Reprezentanții au anunțat că vor închide în această săptămână ultimele trei centrale de energie nucleară.
Decizia de a renunța la energia nucleară a fost implementată încă din 2002, ulterior accelerată în 2011 de Angela Merkel, atunci când a avut loc tragedia de la Fukushima. Incidentul arată că „chiar și într-o țară care dispune de tehnologie de vârf, cum este Japonia, riscurile legate de energia nucleară nu pot fi controlate în proporție de 100%”, susținea la acel moment fostul cancelar german.
În ciuda crizei energetice, Germania face o mișcare importantă: țara europeană renunță la energia nucleară. Reprezentanții au anunțat că vor închide în această săptămână, mai exact, pe parcursul zilei de sâmbătă, ultimele trei centrale. Așadar, aburul alb care iese de la reactoarele de la Bade-Wurtemberg sau Emsland va deveni curând doar o amintire. Același lucru se-ntâmplă și la centrala Isar 2.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Este oficial! Germania intenționează economisirea a cât mai multă energie. Care sunt măsurile impuse de țară
În ciuda faptului că numeroase țări occidentale depind de energia nucleară, Germania a decis să pună punct acestui capitol. Țara s-a confruntat cu unul din cele mai negre scenarii, în momentul în care exista riscul de oprire a uzinelor și de a rămâne fără căldură în plină iarnă, totul din cauza lipsei de gaze naturale rusești.
Inițial, data de închidere a centralelor de energie nucleară a fost 31 decembrie 2022. Cu câteva luni înainte de intervalul stabilit anterior, direcția opiniei publice a început să se schimbe: „în contextul prețurilor ridicate la energie, au apărut voci care au cerut prelungirea duratei de funcționare a centralelor”, afirma Jochen Winkler, primarul comunei Neckarwestheim. În contextul respectiv, Olaf Scholz a decis să prelungească data de funcționare a ultimelor reactoare pentru a securiza aprovizionarea cu energie, însă doar până la 15 aprilie 2023.
Începând cu anul 2023, 16 reactoare nucleare au fost închise în Germania. Ultimele trei rămase au furnizat 6% din energia produsă pe parcursul anului trecut în țara europeană, în condițiile în care în 1997 ponderea a fost de 30.8%.
Cu toate acestea, Germania riscă să nu reușească să îndeplinească obiectivele climatice, tocmai pentru că ritmul actual de extindere a capacităților regenerabile nu mulțumește nici Guvernul de la Berlin, nici apărătorii mediului. Până în 2038, statul trebuie să închidă toate centralele pe cărbune și, totodată, a unui număr important dintre aceste centrale până în 2030. Mai mult decât atât, pentru a acoperi nevoile energetice, țara europeană trebuie să instaleze „patru până la cinci centrale eoliene în fiecare zi”.
Citește și: Ucraina revine după o pauză lungă! Țara reia exporturile de energie electrică către Europa