La începutul războiului, Germania depinde de gazul rusesc în proporție de 52%, însă nu a mai primit livrări din luna septembrie a anului trecut. Este foarte puțin probabil ca nemții să treacă printr-o griză de gaze, scrie zf.ro, potrivit Bloomberg.
Salvarea Germaniei a venit prind conductele din Norvegia și Olanda, salvând în acest fel țara de la o posibilă raționalizare a gazului. Conductele nordice au livrat către nemți gaz lichefiat, iar cărbunele extras din pământ propriu a fost de mare ajutor.
Vremea caldă este și ea de partea Germaniei, astfel că cerea este mult mai mică în momentul în care temperaturile sunt crescute. Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că focusul principal în acest moment este ca țara să ajungă la rezervele de gaz pe care le avea înainte de invazia Ucrainei.
Mai citește și: Avantajele încălzirii globale în agricultură: România a început să testeze culturi de kaki, kiwi, rodie sau smochin
Nu capacitatea este o problemă pentru Germania, ci concurența cu care are de-a face. Cantitățile de GNL sunt limitate iar fără un contract pe termen îndelungat oficialii nu pot asigura poporului garanția unui viitor fără dependențe. Germania are un acord cu Qatar pe o durată de 15 ani, însă livrările din Orient sunt echivalentul a 6% din totalul de gaz pe care germanii îl importau de la ruși.
Norvegia și Olanda se bucură în acest moment de creșterea pe care o are datorită cererii din partea Germaniei, însă aceste vremuri vor lua sfârșit într-un viitor îndepărtat, este de părere Simone Turri, şeful departamentului de tranzacţionare structurată pentru Europa de Vest al MET International.
„Cea mai mare provocare pentru Germania în următorii doi ani este implementarea GNL-ului ca sursă de încărcare de bază. Construirea de terminale GNL fără a semna noi contracte de distribuţie nu rezolvă problema”, a mai declarat acesta.
În acest moment, Norvegia livrează 33% din nevoile Germaniei, anul trecut înregistrând un număr triplu de cereri de exportare. Rezervele limitate ale norvegienilor îi fac pe aceștia să fie pesimiști, însă, din cauza rezervelor care se vor epuiza peste 4 sau 5 ani.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Cercetării ar putea deveni Ministrul Finanțelor. Ce spune Sebastian Burduja despre posibila preluare a Ministerului Finanțelor în mai 2023