- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania suspendă Spațiul Schengen | Ce se întâmplă la toate frontierele țării

09 Sep, 20:59 • Preda Silvia
Măsură controversată de securitate în Germania. La toate frontierele țării se reiau controalele de pașapoarte, deși Germania face parte din spațiul Schengen.
Germania suspendă Spațiul Schengen | Ce se întâmplă la toate frontierele țării

Ministrul de interne german, Nancy Faeser, a decis să reintroducă verificările paşapoartelor la toate frontierele terestre, dorind astfel să reducă numărul celor care intră în Germania fără viză, au transmis surse guvernamentale pentru agenţia dpa, scrie Antena 3 CNN.

Conform surselor, ministrul Nancy Faeser a informat Comisia Europeană despre această măsură controversată.

Începând din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioadă de 6 luni controale la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca, a detaliat un comunicat al Ministerului de Interne.

Controalele li se vor adăuga celor deja în vigoare la graniţele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia.

Potrivit autorităților, măsura este necesară pentru a controla mai bine cine intră în țară. Aceste controale la frontierele țării sunt menite să limiteze migraţia ilegală, dar şi să combată ameninţările reprezentate de grupări teroriste islamiste şi organizaţii de criminalitate transfrontalieră, arată sursa citată.

Începând cu luna octombrie a anului trecut, Germania a reintrodus unele controale la frontierele cu Elveţia, Cehia dar şi Polonia. Totul pentru a-i descuraja pe migranţi.

Germania suspendă Spațiul Schengen

Germania a anunţat luni că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre
Germania a anunţat luni că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre

Citește și: Ce nu au voie să depoziteze chiriașii în subsolul blocului, în Germania. Amenzi de până la 5.000 de euro pentru cei care încalcă legea

Potrivit surselor citate de dpa, Germania are și alte planuri de a interzice intrarea unor migranţi, în conformitate cu legislaţia UE, dar nu au fost dezvăluite detalii.

Conform Codului frontierelor Schengen, spațiul Schengen este cunoscut pentru libera circulație, dar statele membre pot reintroduce controale la granițe în cazuri excepționale.

Măsurile trebuie să fie proporționale și aplicate doar dacă nu există o altă variantă. Comisia Europeană poate evalua aceste măsuri, dar nu le poate opri.

„Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată ca măsură de ultimă instanță, în situații excepționale, și trebuie să respecte principiul proporționalității”, arată reglementările Comisiei Europene.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat pentru cotidianul german Bild că ţara sa nu va prelua niciunul dintre migranţii respinşi de Germania la frontieră.

„Nu există niciun spaţiu de manevră aici. Aceasta este legea. Am dat dispoziţie şefului poliţiei federale să nu permită nicio returnare”, a declarat, luni, ministrul austriac.

Vezi și: Produsul românesc ce i-a cucerit pe străini. Se găsește în multe supermarketuri din străinătate: „În Germania și Austria suntem numărul 1”