Germania nu este departe de posibilitatea de a se confrunta cu o criză energetică iarna viitoare, așa cum avertizează organismul de supraveghere a energiei din Berlin. Din acest punct de vedere, reprezentanții au anunțat că gospodăriile și întreprinderile trebuie să reducă considerabil consumul, relatează stiripesurse.ro.
Organismul de supraveghere a energiei din Berlin avertizează că Germania riscă să se confrunte cu o criză energetică pe timpul iernii. În cele ce urmează, țara în care locuiesc peste 1 milion de români trebuie să ia măsuri considerabile pentru a preveni acest scenariu, referindu-ne la reducerea consumului din gospodării și întreprinderi. Șeful Agenției Federale pentru Rețele declară că Germania nu este ferită de posibilitatea unei crize energetice, ba mai mult de atât, constată că felul în care se remediază situația depinde de agresivitatea următorului sezon rece.
„Pericolul unei penurii de gaz este încă prezent”, declară Klaus Müller.
„Depinde foarte mult dacă vom continua să limităm consumul de gaz şi să asigurăm aprovizionarea diversificată a Germaniei”, completează oficialul.
Șeful Agenției Federale pentru Rețele a confirmat că Germania trebuie să treacă peste iarna din 2023 – 2024 „fără niciun fel de gaz rusesc”. În aceleași rânduri, Müller a subliniat că reprezentanții din Europa nu trebuie să piardă din vedere conservarea sau dezvoltarea energiei regenerabile.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ultimul lanț de magazine universale din Germania ajunge în pragul falimentului. Mii de angajați își pierd locurile de muncă
În ceea ce privește oferta de gaze naturale lichefiate, oficialul confirmă că „nu se aşteaptă să crească semnificativ în acest an sau anul viitor”. Cu toate acestea, reprezentantul precizează că perspectivele mult prea încrezătoare pentru următorul sezon rece sunt riscante la ora actuală.
„A fi prea încrezător pentru iarna viitoare este riscant”, declară Müller.
Prețul gazelor a depășit suma de 300 euro pe megawatt/oră vara trecută, încă din momentul în care au scăzut importurile din conductele rusești. Creșterea este una semnificativă, având în vedere că înainte de război, costurile erau de aproximativ 20 euro/MWh. Unele dintre companii au fost practic forțate să își oprească activitatea, luând în considerare semnele unei crize energetice la nivel național.
Müller constată totuși că Germania a avut o „realizare unică”. Mai exact, țara a reușit să reconfigureze sistemul energetic pentru a face față unuia dintre cele mai negre scenarii din lume. Rezervoarele statului sunt pline în proporție de 64% la ora actuală, iar nivelul identificat este mai mare decât era acum un an. Industria a folosit cu 20% mai puțin din gaz în această iarnă, luând în considerare că gospodăriile și companiile au făcut economii drastice.
Vezi și: Câţi bani primeşte un român ca ajutor de şomaj în Germania. Condiţiile pentru a încasa toată suma