Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania vrea să își retragă rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful Rezervei SUA

08 Apr, 10:27 • Dobran Viorel
Războiul comercial declanşat de Donald Trump primeşte replici din toată lumea. Germania îşi vrea aurul înapoi, UE ameninţă cu taxe de 25%, iar China atacă SUA şi vrea să profite.
Germania vrea să își retragă rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful Rezervei SUA

Ca răspuns la politica economică imprevizibilă a președintelui american Donald Trump, guvernul german ia în considerare retragerea a 1.200 de tone de aur german care a fost depozitat de zeci de ani în seiful Rezervei Federale a SUA din New York, relatează Blid.

Germania are a doua cea mai mare rezervă de aur din lume după SUA – 3.375 de tone (270.000 de lingouri a câte 12,5 kilograme fiecare), iar valoarea actuală a aurului german este estimată la aproximativ 280 de miliarde de euro, scrie cotidianul german.

Trump lansează atacul comercial: tarifele de 10% lovesc toate importurile din SUA, iar „taxele reciproce” sunt pe cale să devină realitate!

Înalți oficiali ai Uniunii Creștin Democrate (CDU), care se așteaptă să conducă următorul guvern german, au discutat despre retragerea aurului din trezoreria SUA din cauza suspiciunilor că Washington nu mai este un partener de încredere.

Germania vrea să își retragă rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful Rezervei SUA

Comisia Europeană propune tarife de retorsiune de 25% pentru unele importuri din SUA, arată un document

Comisia Europeană a propus luni impunerea unor tarife de retorsiune de 25% pentru o serie de produse americane, ca răspuns la tarifele impuse de preşedintele Donald Trump oţelului şi aluminiului, potrivit unui document consultat de Reuters.

Conform documentului, o parte dintre aceste tarife vor intra în vigoare începând cu 16 mai, iar restul la 1 decembrie.

Iniţial, Comisia lua în considerare includerea bourbonului pe lista de produse vizate, însă acesta a fost eliminat din varianta finală.

China califică noua ameninţare tarifară a lui Trump drept „o greşeală peste o greşeală”: Ministerul Comerţului: Dacă SUA insistă pe calea lor, China va lupta până la capăt!

Ministerul chinez al Comerţului afirmă că se „opune ferm” tarifelor suplimentare de 50% asupra importurilor chinezeşti ameninţate luni de preşedintele american Donald Trump, numind-o „o greşeală peste o greşeală”, relatează CNN.Dinald Trump, SUAÎn cazul în care Statele Unite pun în aplicare măsurile tarifare crescânde, China va lua cu hotărâre contramăsuri pentru a-şi proteja propriile drepturi şi interese”, a declarat marţi (ora locală) ministerul într-o declaraţie. Acesta a denunţat „tarifele reciproce” ale lui Trump ca fiind „complet nefondate” şi „intimidare unilaterală tipică”.

„Ameninţarea SUA de a escalada tarifele este o greşeală peste o greşeală, care expune încă o dată natura şantajistă a SUA. China nu va accepta niciodată acest lucru. Dacă SUA insistă pe calea lor, China va lupta până la capăt”, a declarat ministerul.

Te-ar mai putea interesa și: Trump lansează viza exclusivă pentru miliardari: „Cardul de aur„ de 5 milioane de dolari cu chipul său

Reiterând că nu există câştigători într-un război comercial, ministerul a subliniat că „presiunile şi ameninţările nu sunt modul corect de a dialoga cu China”.

„Îndemnăm SUA să îşi corecteze imediat practicile eronate, să anuleze toate măsurile tarifare unilaterale împotriva Chinei, să înceteze suprimarea Chinei în sfera economică şi comercială şi să rezolve diferenţele în mod corespunzător prin dialog egal bazat pe respect reciproc”, arată declaraţia.

Top 10 ţări cu mari rezerve de aur, SUA e pe primul loc

10. Olanda

Rezerve de aur în T4 2023: 612 tone metrice

Țările de Jos dețin pe locul 10 cu cele mai multe rezerve de aur din lume, cu 612 tone metrice. Banca centrală olandeză, De Nederlandsche Bank (DNB), gestionează rezerva de aur a țării. Începând cu 24 februarie 2024, valoarea rezervelor de aur din Țările de Jos era listată la 40,93 miliarde de dolari.

9. India

Rezerve de aur în T4 2023: 804 tone metrice

India este al doilea cel mai mare importator de aur din lume, după China. În decembrie 2023, importurile de aur din India au crescut vertiginos cu 156,5%, până la 3 miliarde de dolari, de la 1,16 miliarde de dolari anul trecut. Elveția este cea mai mare sursă de importuri de aur. Începând cu 24 februarie 2024, rezervele de aur ale Indiei sunt evaluate la 53,70 miliarde de dolari.

8. Japonia

Rezerve de aur în T4 2023: 846 tone metrice

Rezervele de aur ale Japoniei de 846 de tone metrice sunt gestionate de Banca Japoniei, evaluate la 52,01 miliarde de dolari. Hishikari din Japonia este singura mină de aur majoră din țară, dar cea mai mare parte a aurului este importată. Cererea Japoniei de bijuterii din aur este relativ scăzută în comparație cu restul Asiei.

u toate acestea, o piață sănătoasă este menținută prin cererea de aur pentru investiții, în primul rând sub formă de lingouri și monede. Începând cu 24 februarie 2024, rezervele de aur ale Japoniei sunt evaluate la 56,53 miliarde de dolari.

7. Elveția

Rezerve de aur în T4 2023: 1.040 de tone metrice

Elveția este cel mai mare centru de rafinare și tranzit de lingouri din lume. Acesta găzduiește mai multe rafinării de aur de renume mondial, inclusiv Valcambi, PAMP, Argor-Heraeus și Metalor. Elveția importă lingouri din mine din întreaga lume pentru procesare și reexport. Începând cu 24 februarie 2024, Elveția are rezerve de aur de 1.040 de tone metrice, evaluate la 62,54 miliarde de dolari.

6. China

Rezerve de aur în T4 2023: 2.235 tone metrice.

China, considerată adesea principalul adversar geopolitic al Statelor Unite, a devenit cel mai important cumpărător de aur. China este, de asemenea, cel mai mare producător de aur din lume. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, în 2023, China a produs peste 370 de tone metrice de aur, iar rezerva de aur chineză a crescut cu 224,88 tone metrice.

Analiștii prevăd că China nu dezvăluie pe deplin informații despre rezerva sa de aur, ceea ce duce la incertitudini cu privire la dimensiunea reală a rezervelor sale. China are una dintre cele mai mari rezerve estimate de aur, în valoare de 2.235 de tone, evaluată la 149,38 miliarde de dolari la 24 februarie 2024.

5. Rusia

Rezerve de aur în T4 2023: 2.333 de tone metrice

Rusia este al doilea cel mai mare producător de aur din lume. În 2023, a produs un total de 324,7 tone metrice. Rusia se confruntă cu provocări în a-și vinde aurul din cauza sancțiunilor impuse. Rusia menține o rezervă considerabilă de aur de 2.333 de tone metrice. Începând cu 24 februarie 2024, rezervele de aur ale Rusiei sunt estimate la 155,88 miliarde de dolari.

4. Franța

Rezerve de aur în T4 2023: 2.437 de tone metrice

Franța are o rezervă semnificativă de aur de 2.437 de tone metrice. Franța are a patra cea mai mare rezerve de aur din lume. Banca Franței supraveghează aceste exploatații. Aceste rezerve joacă un rol esențial în stabilitatea economică a Franței și ca parte a strategiei financiare a națiunii. Rezervele de aur ale Franței sunt evaluate la 162,85 miliarde de dolari la 24 februarie 2024.

3. Italia

Rezerve de aur în T4 2023: 2.452 tone metrice

Italia deține pe locul trei ca marime rezerve de aur din lume, în valoare de 2.452 de tone metrice. Banca centrală italiană, Banca d’Italia, gestionează rezervele de aur ale Italiei.

În ciuda implicării sale istorice în activitățile miniere de aur, Italia a trecut în primul rând la importurile de aur pentru a-și satisface cererea, având în vedere scăderea producției interne. Începând cu 24 februarie 2024, rezervele de aur ale Italiei sunt evaluate la 163,84 miliarde de dolari.

2. Germania

Rezerve de aur în T4 2023: 3.353 tone metrice

Germania are a doua cea mai mare rezervă de aur din lume, cu 3.353 de tone metrice. Rezerva de aur a Germaniei este cu aproximativ 59% mai mică decât a Statelor Unite. În ciuda absenței aurului în țară, Germania importă aur în cantități mari. Deutsche Bundesbank supraveghează rezervele de aur ale țării.

Aproximativ 69,06% din rezervele totale ale Germaniei sunt compuse din aur. Începând cu 24 februarie 2024, rezervele de aur ale Germaniei sunt evaluate la 224,03 miliarde de dolari.

1. SUA

Rezerve de aur în T4 2023: 8.133 de tone metrice

Statele Unite ale Americii au cele mai multe rezerve de aur în 2024 , cu un stoc de peste 8.100 de tone metrice. În special, rezervele Statelor Unite aproape se potrivesc cu deținerile combinate ale următoarelor trei cele mai mari națiuni deținătoare de aur: Germania, Italia și Franța. Statele Unite sunt, de asemenea, al cincilea cel mai mare producător de aur.

În ianuarie 2024, US Geological Survey a raportat că 15.000 de tone metrice de aur au fost identificate până în prezent, iar Statele Unite au produs 170 de tone metrice de aur în 2023. Începând cu 24 februarie 2024, rezervele de aur ale Statelor Unite sunt evaluate la 543,50 miliarde USD. Rezerva de aur a Statelor Unite este stocată în 12 bănci ale Rezervei Federale. Se știe că un seif de la Federal Reserve Bank din New York conține cea mai mare cantitate de aur din lume.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce nu vei mai vedea la supermarket: ANPC anulează afișarea adaosului comercial!
Ce nu vei mai vedea la supermarket: ANPC anulează afișarea adaosului comercial!
Reguli noi pentru retragerile de bani la bancomat în România. Se aplică din aprilie 2025
Reguli noi pentru retragerile de bani la bancomat în România. Se aplică din aprilie 2025
Romcim își extinde imperiul! Două noi unități de producție beton, achiziționate în județul Iași
Romcim își extinde imperiul! Două noi unități de producție beton, achiziționate în județul Iași
Paşte 2025. Câte zile se ţine post până la spovedanie
Paşte 2025. Câte zile se ţine post până la spovedanie
Alertă alimentară! Olandezii sunt avertizați să nu mănânce ouăle găinilor din curte pentru că sunt pline de chimicale
Alertă alimentară! Olandezii sunt avertizați să nu mănânce ouăle găinilor din curte pentru că ...
Horoscop 17 aprilie. Zodia lovită de furtună. Urmează tensiuni aprinse și pierderi bănești
Horoscop 17 aprilie. Zodia lovită de furtună. Urmează tensiuni aprinse și pierderi bănești
Amendă usturătoare pentru cei care folosesc această plantă pe post de decorațiune, de Paște. Riscă să plătească 50.000 de euro
Amendă usturătoare pentru cei care folosesc această plantă pe post de decorațiune, de Paște. Riscă ...
Românii, obligați să anunțe la primărie ce fac cu gunoiul. Regula intră în vigoare din aprilie!
Românii, obligați să anunțe la primărie ce fac cu gunoiul. Regula intră în vigoare din aprilie!
Energie verde pentru toți locatarii de bloc. Cum legislația poate schimba accesul la panouri fotovoltaice
Energie verde pentru toți locatarii de bloc. Cum legislația poate schimba accesul la panouri fotovoltaice
Leacul natural pentru artrită. Se găseşte în pieţe la doar 5 lei pe kilogram!
Leacul natural pentru artrită. Se găseşte în pieţe la doar 5 lei pe kilogram!
Un tânăr întors din străinătate şi-a făcut fermă și vinde ouăle de ţară la automat, cu 1 leu bucata
Un tânăr întors din străinătate şi-a făcut fermă și vinde ouăle de ţară la automat, cu 1 leu bucata
Ce meniu are Irinel Columbeanu la azil, de Paște 2025: „Va fi o mică petrecere pentru toți cei care locuiesc aici”
Ce meniu are Irinel Columbeanu la azil, de Paște 2025: „Va fi o mică petrecere pentru toți cei ...
CEC Bank provoacă un cutremur pe piața financiară: Intră într-o arie neexplorată și își lansează propria societate de asigurări
CEC Bank provoacă un cutremur pe piața financiară: Intră într-o arie neexplorată și își lansează ...
Preţuri duble în România pentru carnea de miel faţă de 2023. Cât costă în UE
Preţuri duble în România pentru carnea de miel faţă de 2023. Cât costă în UE
Șoaptele eternității în lemn: Minunea ascunsă din Budești Josani
Șoaptele eternității în lemn: Minunea ascunsă din Budești Josani
Statul vrea banii cetățenilor. Miliarde de lei luați de la români în prima jumătate a anului
Statul vrea banii cetățenilor. Miliarde de lei luați de la români în prima jumătate a anului
Bonusul promis de Simona Bucura Oprescu. Sprijin financiar direct pentru sute de mii de români
Bonusul promis de Simona Bucura Oprescu. Sprijin financiar direct pentru sute de mii de români
Banii cash, pe cale de dispariție? Noua lege care schimbă tot!
Banii cash, pe cale de dispariție? Noua lege care schimbă tot!