Germania analizează dacă ar putea să anuleze anumite sărbători legale pentru a crește veniturile statului și a redresa, astfel, statul german din punct de vedere economic. Angajații germani susțin că această măsură nu numai că nu va mai duce la o prosperitate mai mare, ci ar și înrăutăți calitatea vieții.
Monika Schnitzer, cunoscută economistă germană, propune anularea anumitor sărbători legale în Germania, argumentând că măsura ar putea să crească productivitatea și să aducă venituri suplimentare statului, arată publicația Merkur.
Ideea are ca inspirație un model recent adoptat în Danemarca, însă efectele sale rămân controversate. Atât sindicatele, cât și o bună parte a mediului de afaceri critică inițiativa, avertizând că ar putea avea un impact negativ asupra angajaților și a echilibrului dintre viața profesională și cea personală.
În 2023, Danemarca a eliminat Store Beddag („Marea Zi a Rugăciunii”), o sărbătoare religioasă comparabilă cu Ziua Germană a Pocăinței și Rugăciunii din Germania, ceea ce a adus un excedent de 400 de miliaone de euro la bugetul de stat danez.
De aceea, Monika Schnitzer susține că Germania ar putea să facă și ea acest lucru, având în vedere că are un număr relativ mare de sărbători legale comparativ cu alte țări, care pot duce la scăderea productivității.
Citește și : Banii cash devin tot mai greu de accesat. Dispar bancomatele, ce pregătesc marile bănci din lume
Schnitzer susține că eliminarea unora dintre sărbătorile legale ar conduce la un număr mai mare de ore de muncă, ceea ce ar putea duce la o creștere a producției economice.
În plus, acesta susține că finanțele publice din Germania ar avea beneficii semnificative, deoarece angajații ar primi venituri mai mari, ceea ce ar însemna mai multe încasări din impozitul pe salarii.
Propunerea Monikăi Schnitzer a fost întâmpinată cu opoziție puternică din partea sindicatelor și a reprezentanților angajaților. Confederația Germană a Sindicatelor (DGB) și Asociația Angajaților Germani (VdA) susțin că eliminarea unei sărbători legale ar duce la creșterea volumului de muncă, ceea ce ar putea agrava nivelul de stres al angajaților.
Citește și : Cum să te ferești de țepe când pleci în vacanță. Escrocii au păcălit sute de turiști și s-au ales cu 600.000 de euro
„Într-o perioadă în care mulți oameni se confruntă deja cu suprasolicitarea profesională, eliminarea unei sărbători nu ar însemna prosperitate mai mare, ci o calitate a vieții mai scăzută”, avertizează reprezentanții DGB, conform Știri Diaspora.
Și antreprenorul Carsten Maschmeyer s-a pronunțat împotriva ideii, afirmând că Germania ar trebui să se concentreze mai degrabă pe optimizarea proceselor de muncă și pe inovație, decât pe creșterea numărului de ore lucrate.