- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Grecia rămâne fără apă. Au fost anunțate zonele în care vor fi restricții

09 Jul, 14:12 • Bumbeneci Diana
Grecia rămâne fără apă! Zonele cu restricţie, vor pierde mulţi bani din turism. Cum sunt afectaţi românii care călătoresc în această perioadă.
Grecia rămâne fără apă. Au fost anunțate zonele în care vor fi restricții

Turiștii români ar putea avea de suferit în plin sezon estival în Grecia, din cauza problemelor legate de apa potabilă pe timp de caniculă. Potrivit autorităţilor, cea mai mare parte a ţării elene are de suferit din cauza lipsei ploilor din ultimele luni. De asemenea, temperaturile extreme nu au ajutat deloc, motiv pentru care oficialii au început să caute soluţii.

Au fost anunțate zonele în care vor fi restricții în Grecia

Este o situaţie destul de grea pentru operatorii de turism, dar mai ales pentru agricultură. În acest sens, s-a decis ca în unele zone, inclusiv Thassos, să se restricţioneze accesul la apă pentru umplerea piscinelor.

Temperaturile foarte ridicate din ultima vreme şi lipsa ploilor au făcut că marile rezervoare de apă dulce să se evapore. Este şi cazul insulei Naxos. Astfel, au fost impuse restricţii cu privire la umplerea piscinelor. Şi insula Thassos, foarte îndrăgită de români, este afectată, aşa că turiştii trebuie să fie cu băgare de seamă în această perioadă. Aici, autorităţile încearcă să pună în funcţiune o instalaţie de desalinizare pentru a transforma apa mării în una potabilă.

A fost un deficit mare de precipitaţii în întreaga Mediterană şi, în special în Naxos, rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale”, spune primarul insulei Dimitris Lianos.

Citește și: Zone renumite din Grecia, în flăcări! Alertă de călătorie pentru românii care au concediul plătit

Thassos, Grecia
Thassos, Grecia

Îngrijorarea oficialilor vine în contextul în care un val de turişti din toată lumea este aşteptat la final de iulie, turismul reprezentând principalul motor al economiei greceşti. În plus, agricultura a avut enorm de suferit în ultimile săptămâni.

Din păcate, veştile rele sunt abia la început. Coordonatorul Serviciului Copernicus al Uniunii Europene privind schimbările climatice a explicat că este prea târziu pentru a fi luate măsuri împotriva secetei. Andrea Toreti este de părere că pentru evitarea acestei situaţii trebuie luate măsuri de prevenţie.

“Trebuie să evităm să gândim în mod de urgenţă, ci să ne uităm la prevenire şi pregătire”, a explicat Toreti.

Ţările europene afectate de secetă

Nu doar Grecia rămâne fără apă. Spania şi Italia caută soluţii prin care să îşi extindă rezervele de apă. Şi România este în această situaţie, culturile începând deja să fie afectate de lipsa ploilor. Zone întregi din sudul ţării se transformă în “deşerturi”, fermierii fiind îngroziţi de situaţie.

Meteorologii de la ANM, însă, nu aduc deloc veşti bune. Canicula va persista în ţara noastră până la început de august.

„Pe parcursul acestei perioade, va fi caniculã în majoritatea zonelor, iar stresul termic va fi în accentuare de la o zi la alta. Temperaturile maxime de la umbră se vor încadra între 32 şi 40 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 16 şi 25 de grade, caracterizând o serie de nopți tropicale.

Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în cea mai mare parte a ţãrii, astfel valorile resimțite vor trece cu ușurință de 40 de grade”, spun spcialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citește și: Incendiile de vegetație au cuprins Grecia și în 2024. Primii oameni sunt evacuați!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult