- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Grecii, iritați la vederea prețului cărnii de miel din România. Țara elenă se confruntă cu o lipsă majoră de carne de miel și capră

13 Aug, 21:02 • Amarie Giorgiana
Grecii sunt deranjați de prețul crescut al cărnii de miel din România. Se pare că Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare ce urmează să aibă loc pe 15 august, a crescut cererea pentru carne, iar grecii au fost nemulțumiți.
Grecii, iritați la vederea prețului cărnii de miel din România. Țara elenă se confruntă cu o lipsă majoră de carne de miel și capră

Grecii sunt de-a dreptul scandalizați de prețul exagerat al cărniide miel din România. Se pare că Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare ce urmează să aibă loc în această săptămână, pe 15 august, a crescut importurile de carne atât din România, cât și din Spania, iar asta a dus la o nemulțumire majoră în rândul grecilor.

Grecii, scandalizați de prețul cărnii de miel

În prezent, piața elenă este deservită de importuri de ovine și caprine din România, unde pesta a dus la sacrificarea a aproximativ 230.000 de animale, notează publicația greacă Oikonomikos Tachydromos.

Țara elenă se confruntă cu dependența importurilor de carne după ce au fost introduse mai multe măsuri restrictive din cauza pestei. Astfel, sacrificarea animalelor autohtone a fost interzisă. Vicepreședintele Asociației Elene pentru Creșterea Animalelor, Dimitris Moschos, a criticat dur situația din momentul actual, spunând că importurile de carne din România continuă, în timp ce fermierii din Grecia nu au acordul de a sacrifica animalele din regiunile neafectate de pestă. Una dintre aceste zone este Macedonia de Vest. Astfel, în prezent, țara se confruntă cu o lipsă majoră de carne de oaie și capră.

În același timp, comercianții și producătorii sunt de părere că, în lipsa unei evoluții pozitive în gestionarea bolii, lipsurile de pe piață și prețurile extrem de mari ar putea să se amplifice și mai mult în perioada care urmează. Situația este îngrijorătoare în orașele elene, lucru ce reiese și din lista de prețuri publicată de Organizația Piețelor Centrale și a Pescuitului (OKKA), unde nu există prețuri pentru carnea de miel, de capră sau de oaie de proveniență grecească. Asta reflectă lipsa disponibilității acestor produse pe piață și nevoia continuă de import.

Citește și: S-au găsit 500 sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Autoritățile au intervenit de urgență

Totodată, Spania furnizează carcase de ovine la prețuri și mai ridicate. Prețul angro pentru carnea de miel din România variază între 9,50 și 11 euro/kg, comparativ cu 8-8,80 euro/kg anul trecut, iar carnea din Spania se vinde la prețuri între 9,70 și 11,20 euro/kg.

Citește și: Rasa de porc pe cale de dispariție în România. Carnea lui este o delicatesă. Statul ar putea ajuta financiar fermierii pentru a putea crește porcii

Tags: