Un prim caz de grivă aviară din lume la o oaie a fost înregistrat în Regatul Unit. Este vorba despre o oaie dintr-o turmă într-o zonă agricolă din Yorkshire, al cărei lapte a fost testat pozitiv pentru virusul H5N1.
Acest lucru are deosebite implicații, deoarece înseamnă că versiunea virusului care circulă în Europa și care nu a reușit, până acum, să infecteze bovinele, este în schimb compatibilă cu oile.
Veștile chiar nu sunt bune, în condițiile în care pentru aceste specii nu există vreun tip de supraveghere, decât asupra laptelui care este destinat vânzării. Oaia a fost sacrificată imediat pentru evitarea riscului de transmitere, nefiind identificate alte cazuri în turmă.
Experții arată, totuși, că absența unei monitorizări specifice pentru ovine ar putea ascunde o circulație mai largă a virusului.
Citește și : Austria, prima țară din UE care suspendă reunificările familiale pentru refugiați!
Virusul H5N5 este instabil și evoluează rapid, în SUA fiind raportate cazuri de infecție la vacile de lapte, cu teste pozitive detectate în laptele crud. Faptul că virusul a găsit o nouă gazdă în rândul oilor îi îngrijorează pe oamenii de știință, deoarece este o posibilitate mai mare ca agentul patogen să acumuleze mutații.
Matteo Basseti, director al departamentului de Boli Infecțioase la San Martino din Genova a comentat această situație pentru publicația La Stampa.
„Gripa aviară este un virus foarte inteligent și a avut mult timp să dezvolte această aptitudine. Acest virus este cunoscut pe scară largă de mai bine de 25 de ani și a devenit cameleonic și mutabil. Foarte inteligent, cu siguranță mai mult decât Covid.
Citește și : Crimă îngrozitoare în Elveția. O româncă și fiica ei de opt ani, găsite moarte în apartament. „Le iubeam pe amândouă”
H5N1 își schimbă adesea aspectul, trece de la o specie la alta foarte repede: găină, vaca, pisică și acum chiar oaie în Regatul Unit. Dar nu există o specie care să nu fi fost afectată, inclusiv oamenii chiar dacă nu există trecere de la om la om. Dar se va întâmpla în scurt timp, având în vedere că suntem înconjurați”, arată Matteo Basseti.