Gulnara Karimova, o femeie în vârstă de 51 de ani, a fost acuzată de către procurorii elvețieni de faptul că aceasta conducea un sindicat internațional al crimei, informații confirmate de Financial Times, după cum furnizează Ziarul Financiar. Aceasta este fostă mondenă și fiica unui fost dictator uzbek Islam Karimov și a comis mai multe fapăte infracționale, printre ele numărându-se: sute de milioane de dolari jefuiți din Uzbekistan, mituirea directorilor de companii și oficiali guvernamentali, dar și spălarea de câștiguri ilicite.
Ai crede că este vorba de un film polițist, însă este o poveste reală a timpurilor noaste! Prințesa Uzbekistanului a călătorit prin toată lumea și s-a dat drept diplomat ONU pentru a putea beneficia de toate avantajele de care dispunea un astfel de post. Aceasta este încarcerată din anul 2014 și i s-au adus acuzații, la momentul actual, de conducerea unei organizații criminale care este cunoscută sub numele de „the office”. Procurorii de la Tribunalul Federal Elvețian din Bellinzona au depus în decursul zilei de joi un dosar împotriva acesteia. „The office” cuprindea zeci de persoane și peste 100 de companii, toate acestea lucrând pentru a ascunde banii furați, aparent câștigați legitim.
„Teoria organizaţiei criminale este total contestată. Ea a fost scoasă din pălărie de procurorii elveţieni abia acum un an, la 10 ani de la începerea anchetei lor.”, a declarat Grégoire Mangeat, avocatul din Geneva al acuzatei, conform celor de la Ziarul Financiar.
„Clienta noastră Gulnara Karimova a fost ţinută în detenţie arbitrară timp de aproape 10 ani. Ea nu are nicio indicaţie cu privire la cât timp va trebui să mai petreacă în închisoare în Uzbekistan.”, a mai adăgat avocatul inculpatei.
Este greu de crezut ca o astfel de „afacere” să fi funcționat pentru atâta timp, însă legile opace pe care Elveția le are nu au dat foarte mare importanță față de falimentul pe care îl dăduse compania Zeromax, companie sub „aripa” căreia s-a dezvltat „Prințesa Uzbekistanului”.
„Având în vedere în special dimensiunea sa, modul de organizare, infrastructurile sale, amploarea bunurilor pe care le deţinea şi calificările unora dintre membrii săi, „the office” şi-a desfăşurat activităţile infracţionale ca o întreprindere profesională, respectând reglementările obligatorii şi o repartizare strictă a sarcinilor, recurgând în acelaşi timp la violenţă şi intimidare.
Se presupune că nucleul central al „biroului” ar fi fost compania elveţiană Zeromax, care s-a prăbuşit în 2010, devenind al doilea cel mai mare faliment înregistrat vreodată în Elveţia. Datorită legilor opace ale Elveţiei privind divulgarea informaţiilor corporative, implozia Zeromax nu a atras prea multă atenţie timp de mai bine de un deceniu.”, ceea ce a declarat Procurorul Federal elvețian, conform comunicatelor date de Ziarul Financiar.