Inovația aparține unor cercetători americani care, alături de colegi de-ai lor din Finlanda, au făcut o descoperire despre care se poate spune că îmbină utilul cu plăcutul.
Caracteristica utilitară, cea mai importantă pe care o are guma de mestecat inventată de aceștia, se referă, evident, la rolul său antiviral.
Mai precis, guma de mestecat inventată de echipa americano-finlandeză a redus peste 95 la sută virusurile gripale şi herpes simplex (HSV) în cavitatea bucală, notează stirileprotv.
Guma de mestecat revoluționară a fost studiată în condiții riguroase, similare celor impuse în cazul medicamentelor.
Conform rezultatelor studiului, publicate în revista Molecular Therapy, produsul dezvoltat de oamenii de știință reduce semnificativ încărcătura virală a două virusuri herpes simplex şi a două tulpini de gripă A.
Guma de mestecat antivirală a fost obţinută din boabe de lablab – o plantă leguminoasă tropicală, cunoscută şi sub denumirea de fasole egipteană.
Asta deoarece s-a constatat că respectivele boabe conţin, în mod natural, o proteină antivirală de tip ”capcană” (FRIL), ideală pentru neutralizarea a două virusuri herpes simplex (HSV-1 şi HSV-2) şi a două tulpini de gripă de tip A (H1N1 şi H3N2).
Compoziţia gumei a fost concepută pentru a asigura o eliberare eficientă şi susţinută a proteinei FRIL în zonele-cheie ale infecţiei virale, mai notează sursa citată.
”Aceste observaţii sunt promiţătoare pentru evaluarea gumei în studii clinice pe oameni, cu scopul de a reduce infectarea şi transmiterea virală”, a declarat profesorul Henry Daniell, de la Facultatea de Stomatologie a Universității din Pennsylvania.
Echipa de cercetători plănuiește acum să folosească boabe de lablab pentru a combate gripa aviară,ce afectează în prezent America de Nord. În ultimele trei luni, 54 de milioane de păsări au fost afectate de virusul H5N1, iar în Statele Unite şi Canada au fost raportate şi infecţii umane.
”Controlul transmiterii virusurilor rămâne o provocare majoră la nivel global. O proteină antivirală cu spectru larg (FRIL), prezentă într-un produs alimentar natural precum pudra din boabe de lablab, care neutralizează nu doar virusurile gripale umane, ci şi pe cele aviare, reprezintă o inovaţie oportună pentru prevenirea infecţiilor şi a transmiterii acestora”, au spus autorii studiului despre guma antivirală.