Hamas a provocat un șoc teribil celei mai sofisticate armate din Orientul Mijlociu prin mijloace modeste. Lamomentul actual, războiul va produce, cu siguranță, pagube, imposbil de cuantificat, repercusiunile fiind grave, de către Israel. Terorismul este de foarte mult timp un fenomen care nu ia sfârșit, fiind atât de bine organizat, iar întrebările legate de circulația banilor care alimentează organizația nu mai sunt fără răspuns.
Un cont bancar Barclays a fost găsit de către autorități și închis pentru că acesta, se pare, strângea fonduri Hamas, astfel autoritățile au blocat conturile de criptomonede frolosite pentru a strânge donații, fără a specifica câte conturi sau valoarea acestora, conform celor de la Reuters, potivit Gândul.
Bugetul Hamas depășește suma de 300 de milioane de dolari, conform spuselor lui Matthew Levitt, un fost oficial american specializat în combaterea terorismului, iar acesta a declarat că cea mai mare parte din bugetul Hamas este provenit din afaceri, dar și finanțări din partea altor țări, precum Iran și Qatar, dar și de organizații caritabile de fațadă. Departamentul de Stat a adăgat acestor informații că Hamas strânge fonduri din alte țări din Golf, iar donațiile pe care le primește sunt din partea palestinienilor.
Potrivit cercetătorilor de la TRM Labs, într-o recentă notă de cercetare Hamas a crescut utilizarea criptomonedelor pentru a strânge fonduri. După conflictul din luna mai a anului 2021, adresele cripto controlate de Hamas au primit peste 400.000 de dolari, conform informațiilor furnizate de TRM Labs. Cu toate acestea, după evenimentele violente din weekendul trecut, grupurile de sprijin asociate cu Hamas au efectuat doar câteva transferuri de câteva mii de dolari prin intermediul criptomonedelor, conform aceluiași raport.
„Un motiv probabil pentru volumul scăzut de donații este că autoritățile israeliene îi țintesc imediat”, a spus TRM, adăugând că Israelul a confiscat criptomonede în valoare de „zeci de milioane de dolari.”, de la adresele Hamas din ultimii ani, potrivit sursei citate.
Iranul oferă sume grandioase în sprijinul palestinienilor, după cum relatează Departamentul de Stat SUA, astfel că sumele depășesc 100 de milioane de dolari, iar modalitatea de mutare a banilor este efectuată prin companii-fantomă.
Până anul trecut, Hamas a înființat o rețea secretă de companii care să gestioneze 500 de milioane de dolari în diverse companii din Turcia până în Arabia Saudită, potrivit anunțului făcut de Trezoreria SUA, care a impus sancțiuni asupra acestor firme în mai 2022. Iranul nu recunoaște Israelul, astfel că afirmă oferirea sprijinului moral și financiar palestinienilor. Sprijinirea cauzei palestiniene a fost o componentă-cheie a politicii Republicii Islamice încă de la revoluția din 1979 și este utilizată de Iran pentru a-și revendica rolul de lider al lumii musulmane.