- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Harta salariilor din Italia. Regiunile în care se câștigă cel mai bine în 2024. Partea de sud a țării este puternic afectată de sărăcie

11 Sep, 11:28 • Bocioacă Bianca
În Italia, în conitnuare există discrepanțe economice semnificative între regiuni. Potrivit unui nou clasament al provinciilor cu cele mai mari salarii medii din sectorul privat scoate în evidență aceste diferențe clare. Sudul țării, de exemplu, este puternic afectat de sărăcie.
Harta salariilor din Italia. Regiunile în care se câștigă cel mai bine în 2024. Partea de sud a țării este puternic afectată de sărăcie

Harta celor mai bine plătite orașe din Italia. Potrivit unui raport al Cgia di Mestre, care a analizat datele Inps și Istat, Milano se află pe primul loc, cu un salariu mediu brut anual de 32.472 de euro. Această valoare reprezintă o cifră semnificativ mai mare decât media națională, reflectând puterea economică și industrială a capitalei Lombardiei.

Citește și: Prețurile la cafea au luat-o razna în Italia. Pentru o singură ceașcă, clienții sunt nevoiți să scoată din buzunar 2 euro: „Este o exagerare uriașă”

Pe cel de-al doilea loc se află Parma, unde salariul mediu brut anual ajunge la 26.861 de euro. Modena, un alt pol economic din nordul Italiei, ocupă locul trei cu un salariu mediu de 26.764 de euro. Aceste provincii se remarcă printr-o concentrație ridicată de industrii cu valoare adăugată mare și sectoare de înaltă productivitate, ceea ce explică nivelul ridicat al veniturilor.

Restul clasamentului este dominat de provincii din regiunea Emilia-Romagna și Lombardia, unde sectorul industrial este extrem de dezvoltat. Bologna, cu un salariu mediu de 26.610 euro, ocupă locul patru, urmată de Reggio Emilia (26.100 euro), Lecco (26.018 euro) și Torino (25.428 euro).

Următoarele regiuni din top sunt Bergamo, cu 25.256 de euro, Varese și Trieste, fiecare cu 25.165 de euro.

Domninața provinciilor din Emilia-Romagna în top se datorează în special activităților economice axate pe industrii precum prodcuția de automobile de lux, mecatronica, mecanica fină, sectorul biomedical și agroalimentar. Aceste industrii, cu un nivel ridicat de productivitate, contribuie la creșterea salariilor angajaților din aceste regiuni.

Cu toate astea, sudul Italiei rămâne mult în urmă, cu salarii mult mai mici. La polul opus, provincia Vibo Valentia ocupă ultimul loc în top, confirmând astfel dezechilibrele economice majore dintre zona de nord și cea de sud.

Italia a înregistrat cea mai mare rată a sărăciei din ultimul deceniu

Institutul Național de Statistică apublicat, recent, un raport potrivit căruia sărăica absolută afectează puternic un număr îngrijorător de italieni, atingând cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.

În 2023, circa 5,7 milioane de italieni (aprximativ 2,235 milioane de familii) s-au confruntat cu sărăcia, marcând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.

Italia este puternic afectată de sărăcie în partea de sud. De la 6,2% în 2014, rata sărăciei absolute în familii a crescut la 8,5%, iar la nivel individual, a urcat de la 6,9% la 9,8%.

Citește și: Vacanță prelungită din pricina caniculei, în Italia: „Cu această arșiță, este absurd să începem școala în septembrie. Avem nevoie de bun simț și previziune”

Cifrele îngrijorătoare sunt mult mai pronunțate în regiunile sudice ale Italiei și pe insule, unde rata de sărăcie trece de 10%. Cetățenii străini sunt și ei afectați în mod disproporționat, cu o rată a sărăciei absolute care a depășit 30% îmtre 2020 și 2022.

Cei mai afectați sunt copiii, 1,3 milioane dintre aceștia trăind în sărăcie absolută, ceea ce reprezintă o incidență de 14%. Potrivit raportului Istat, măsurile de sprijin, cum ar fi venitul din cetățenie, au contribuit la temperarea situație. Altfel, rata sărăciei ar fi fost mult mai mare, scrie stiridiaspora.ro.