- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Hibele turismului european în anul 2024. Orașul care taie alimentarea cu apă în apartamentele închiriate turiștilor

15 Aug, 09:59 • Bocioacă Bianca
Autoritățile dintr-un oraș spaniol au anunțat că vor tăia alimentarea cu apă în apartamentele închiriate turiștilor, cu scopul de opri acest fenomen.
Hibele turismului european în anul 2024. Orașul care taie alimentarea cu apă în apartamentele închiriate turiștilor

Primăria orașului Sevilla va întrerupe alimentarea cu apă pentru circa 5.000 de apartamente turistice ilegale care funcționează în orașul spaniol fără licență sau care nu respectă legile în vigoare. Administrația locală urmărește să stopeze creșterea numărului de apartamente de vacanță închiriate ilegal și intenționează să elime astfel aproximativ 5.000 de locuințe.

Pe de altă parte, opoziția susșine că măsura este o manevră publicitară, subliniind că Consiliul Local, condus de un guvern minoritar al Partidului Popular conservator, a refuzat un plan pentru oprirea de eliberare de noi licențe VUT care permit utilizarea locuințelor în scopuri turistice. Guvernul local are în plan să inspecteze doar 10 apartamente turistice neregulamentare în fiecare săptămână.

Citește și: Statul acordă vouchere de 18.000 de lei. Astăzi s-a făcut prima plată! Cine poate beneficia

Dacă ritmul nu va crește cu mai mulți inspectori, va fi nevoie de circa 10 ani pentru a verifica toate cele 5.000 de locuințe.

„Aceste 5.000 de locuințe neregulamentare le includ pe cele înregistrate în registrul municipal și care nu respectă obligația de a fi la parter sau la primul etaj, sau anumite condiții de proiectare, precum și locuințele care nu sunt înregistrate, dar funcționează pe piață. Croizăm datele cu platformele, iar analiza va determina stresul turistic al fiecărui cartier”, au declarat pentru publicația El Pais surse din cadrul Departamentului de Planificare Urbană din Sevilla.

Primăria va verifica prioritar 715 apartamente care, potrivit registrului funciar și cadastrului, sunt situate deasupra primului etaj și, prin urmare, nu respectă reglementările de urbanism.

Sevilla este capitala regiunii Andaluzia, care are cel mai mare număr de chirii turistice din Eurpopa – 117.000 de locuințe și 620.000 de camere.

Rezidenții au reaportat că problemele cauzate de turismul de masă au crescut halucinat anul acest, pe fondul numărului record de vizitatori, iar politicienii au luat măsuri.

Primarul Sevillei, José Luis Sanz, a lăudat planul: „Vom acționa cu toleranță zero față de apartamentele turistice care funcționează neregulamentar. Mai mult control și mai multă fermitate în sancțiuni pentru a pune capăt apartamentelor ilegale din Sevilla, după ani de zile în care am privit în altă parte”.

Consiliul Local spune că principala prioritate este aceea de a aborda problema în centrul orașului și în cartierul Triana, cele două centre turistice principale care au fost afectate puternic de creșterea numărului de locuințe turistice.

Inițiativa cetățenilor din Sevilla  (o platformă care luptă împotriva turismului de masă în capiala andaluză), afirmă că planul nu abordează cauzele profunde ale problemei.

„Cu 10 autorizații verificate pe săptămână, de câți ani va fi nevoie pentru a eradica locuințele ilegale? Miezul problemei nu mai este apartamentele ilegale sau legale: întregul oraș și opoziția politică solicită un moratoriu privind eliberarea unei singure licențe în plus. Și până când Consiliul Local nu ia această măsură, orice altceva este doar o perdea de fum pentru a acoperi problema”, a declarat David López, purtătorul de cuvânt al inițiativei.

Înainte de a avansa planul de combatere a locuirii ilegale, primarul Sanz a încercat să treacă o propunere de limitare a numărului de locuințe care pot fi folosite pentru turism. Opoziția a votat împotriva avestei măsuri, argumentând că nu merge suficient de departe. Consiliul Local a planificat să limiteze cazarea turistică la 10% din numărul total de locuințe disponibile.

Citește și: La ce te expui dacă plantezi acest copac într-o curte mică. Motivul pentru care specialiștii nu recomandă acest lucru

Apartamentele turistice din Sevilla, lăsate fără apă

În ianuarie anul trecut, guvernul regional andaluz a aprobat un decret de reglementare a locuințelor turistice din regiune, lăsând la latitudinea consiliilor locale limitarea sau interzicerea apartamentelor turistice. În Sevilla există 9.384 de astfel de apartamente turistice.

Opoziția a pus la îndoială legalitatea întreruperii alimentării cu apă a unui apartament turistic cu un contract legal valabil și cu facturile plătite la timp.

„Nu se poate tăia apa așa, pur și simplu”, a declarat Francisco Páez, din partea Partidului Socialității Spaniole (PSOE).

Cu toate acestea, Consiliul municipal susține că tăierea apei la apartamentele ilegale este susținută de serviciile juridice municipale și regionale și speră că va avea un efect descurajator, argumentând că numărul locuințelor care trebuie inspectate va scădea rapid odată cu începerea inspecțiilor.