Retailerul suedez de modă H&M și-a dezvăluit planurile de a închide peste un sfert din magazinele sale și de a concedia peste 500 de angajați din Spania, potrivit sindicatelor locale citate de Reuters. Anunțul vine într-o perioadă în care H&M concurează cu Inditex, proprietarul celebrului brand Zara, care are rădăcini în Spania.
Sindicatele CCOO și UGT au informat că concedierile vor avea loc din motive organizatorice, productive și economice nespecificate de către conducere. Conform raportului anual al H&M, compania operează în prezent 91 de magazine și angajează aproximativ 4.000 de persoane în Spania, iar planurile includ închiderea a 28 de magazine.
Decizia luată de H&M de a închide un număr semnificativ de magazine este în concordanță cu strategia adoptată de alți retaileri de modă la nivel global, care au preferat să închidă unități mai mici în favoarea extinderii sucursalelor emblematice, capabile să atragă un trafic mai mare și să servească ca centre logistice pentru comerțul electronic. În contextul pieței spaniole, H&M s-a confruntat cu probleme legate de absenteism și cu angajați care au raportat suprasolicitare, conform informațiilor provenite de la surse sindicale.
În luna noiembrie a anului 2022, H&M a prezentat un plan global care includea și eliminarea a 1.500 de locuri de muncă la nivel mondial, având ca scop reducerea costurilor. În Spania, compania a implementat deja măsuri de restructurare în 2021, soldate cu reducerea numărului de salariați cu 400 de persoane.
„Considerăm că măsura este prea agresivă și că este posibil să se caute soluții care să nu implice pierderi de locuri de muncă”, au subliniat sindicatele.
În luna septembrie, vor începe negocierile cu conducerea din Spania. Angeles Rodriguez, un lider al CCOO, a menționat că sindicatele au fost luate prin surprindere de anunțul privind disponibilizările.
„Compania nu a dat niciodată dovadă de un comportament ciudat și a respectat o majorare salarială convenită anul trecut”, a spus ea. H&M a acordat majorări salariale semnificative anul trecut, după ce lucrătorii au protestat și au intrat în grevă.
Te-ar putea interesa și: Google începe 2024 cu concedieri. Gigantul dă afară sute de angajați din echipele sale de ingineri și din departamentele de vânzări
H&M,al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte listat la bursă din lume, după Inditex, și este o prezență fixă în mall-uri și pe străzile principale din întreaga lume. H&M nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Hennes & Mauritz AB (H&M) a raportat la finele anului trecut vânzări sub estimări în cel mai recent trimestru (perioada septembrie-noiembrie 2023), al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume vizând prioritizarea profitabilității. În perioada septembrie-noiembrie 2023, vânzările în monedă locală au scăzut cu 4%, față de un declin de 3% previzionat de analiști. Este cel mai sever recul din ultimul an.
În coroane suedeze, vânzările au fost aproape neschimbate, la 62,6 miliarde de coroane suedeze (6,1 miliarde de dolari), în timp ce analiștii estimau 63,2 miliarde de coroane suedeze. Compania suedeză prioritizează profitabilitatea în locul vânzărilor, având ca obiectiv o marjă operațională de 10% în 2024. În primele nouă luni din 2023 marja operațională s-a situat la 5,9%.
Citește și: Se fac noi concedieri la această mare companie. 1.500 de angajați vor rămâne fără loc de muncă până în 2025