- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Hotărâre majoră pentru românii cu permis de conducere. Guvernul schimbă legile

06 Apr, 12:48 • Bumbeneci Diana
Se schimbă legea pentru permisul de conducere. Ministerul Afacerilor Interne propune o revizuire a procedurilor pentru schimbarea permisului de conducere și pentru obținerea duplicatului acestuia. Aceste modificări vizează și posibilitatea de a solicita permisul de conducere online, sub anumite condiții. Cum se va întâmpla?
Hotărâre majoră pentru românii cu permis de conducere. Guvernul schimbă legile

Reguli noi pentru permisul de conducere. Ministerul Afacerilor Interne a adus în atenția publică un nou proiect de ordin ministerial. Prin acesta, se propune înlocuirea unui ordin similar emis în 2013, care reglementa condițiile de eliberare a permiselor de conducere și a duplicatelor acestora, cu un cadru administrativ nou și actualizat.

Schimbare pentru românii cu permis de conducere

În contrast cu reglementările actuale, noul ordin stabilește explicit că duplicatul permisului de conducere va fi emis menținându-i valabilitatea administrativă.

O altă dispoziție referitoare la duplicatul emis în situații precum pierderea, furtul sau deteriorarea permisului de conducere, sau în cazul în care titularul își schimbă numele, vizează modul de procedură pentru eliberarea acestuia.

Ce trebuie să știe șoferii? Cei care doresc duplicatul unui permis, vor putea să îl obțină online, astfel:

„Prin intermediul unor servicii on-line, fără a mai fi necesară deplasarea solicitanților la sediile serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, asigurându-se verificarea identității și protecția datelor personale prin procedura urmată pentru crearea conturilor de acces la serviciile on-line de pe site-ul DGPC”, așa cum aflăm din nota de fundamentare a proiectului.

Pentru a implementa această facilitate, nu se va mai cere returnarea vechiului permis de conducere la Direcția Generală de Permise de Conducere. Acesta va deveni automat invalid odată ce noul permis de conducere este emis.

În plus, o altă schimbare se concentrează pe durata de valabilitate a documentului interimar înlocuitor al permisului de conducere. În conformitate cu procedurile curente, odată ce cererea este înregistrată în Sistemul informatic național pentru gestionarea permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, validitatea permisului de conducere anterior este anulată.

Dacă dorește, titularul poate primi un document temporar înlocuitor, valabil timp de 15 zile până la obținerea unui nou permis de conducere. Conform modificărilor aduse de noul ordin, acest termen a fost extins la 30 de zile.

Recent, au fost introduse și alte modificări în ceea ce privește regulile asociate permisului de conducere, iar pentru unele dintre acestea se planifică revizuiri viitoare.

În luna februarie, a fost promulgată o nouă lege care permite susținerea examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere în orice locație din țară. Legea precedentă restricționa desfășurarea examenului doar în localitatea de domiciliu a candidatului.

Cu toate acestea, condițiile pentru susținerea probei practice rămân neschimbate, urmând aceeași procedură ca și în trecut.

„Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, anunță noua lege.

Citește pe această temă și: Senatul a votat! Se schimbă complet perioada de valabilitate a permiselor de conducere în 2024

permis
permis

Alte schimbări aduse de MAI

În februarie 2024, proiectul de lege privind modificarea perioadei de valabilitate a permiselor de conducere a fost aprobat de Senat. Conform acestuia, termenul standard de valabilitate va fi extins de la 10 la 15 ani. Cu toate acestea, se va impune o reducere a acestui termen pentru șoferii seniori.

Dacă șoferii depășesc vârsta de 70 de ani, perioada de valabilitate se reduce la 5 ani. Pentru cei cu vârsta peste 80 de ani, se reduce la doar 2 ani. Proiectul va fi supus și votului Camerei Deputaților, care are autoritatea de a lua decizia finală.

În viitorul apropiat, Parlamentul va discuta un proiect de lege ce vizează scăderea vârstei minime pentru a deține permis de conducere la 17 ani. Cu toate acestea, între momentul împlinirii acestei vârste și atingerea majoratului, șofatul va fi permis doar în prezența unui adult cu cel puțin 10 ani de experiență la volan.

Scopul acestei inițiative este să îmbunătățească disciplina în trafic, oferind fiecărui tânăr șofer o perioadă de învățare sub îndrumarea unui adult experimentat, astfel încât să înțeleagă mai bine subtilitățile și responsabilitățile asociate șofatului.

Ai mai putea citi: Cum poți recupera permisul suspendat în 2024. Apar noi reguli

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...