Huawei este acuzat de construcția mai multor fabrici secrete de cipuri în China pentru a evita sancțiunile din SUA. Compania încearcă să susțină producția tehnologică din țara sa, concentrându-se pe cipuri, informează observatornews.ro.
Huawei se concentrează exclusiv pe producția tehnologică din China. Compania beneficiază de o finanțare din partea Beijingului estimată la suma uriașă de 30 miliarde de dolari.
Citește și despre: Vodafone mărește din nou prețul abonamentelor la TV, net și telefonie fixă. O altă lovitură: clienții vor pierde dreptul de a rezilia contractul
După cum arată asociația globală a producătorilor de semiconductori, Huawei cumpără două duzine deja operaționale și întenționează să mai construiască cel puțin alte trei. Departamentul de Comerț al SUA a luat compania în vizor în 2019, interzicându-i producătorului chinez să mai lucreze cu firme americane.
Pe de altă parte, dacă Huawei își construiește și cumpără facilități sub numele altor companii, fără să-și facă publică implicarea, atunci compania poate evita restricțiile de achiziționare indirectă a echipamentelor americane de fabricare a cipurilor și a altor consumabile la care, în mod normal, nu ar avea acces.
„Având în vedere restricțiile severe impuse Huawei, Fujian Jinhua, PXW și alții, nu este de mirare că au cerut un sprijin substanțial de la stat pentru a încerca să dezvolte tehnologii locale”, a transmis BIS, asociația producătorilor de cipuri.
„BIS își revizuiește și actualizează continuu controalele la export pe baza mediului amenințător în evoluție și, după cum demonstrează regulile din 7 octombrie 2022, nu va ezita să ia măsurile adecvate pentru a proteja securitatea națională a SUA”, transmite sursa citată anterior.
Anul trecut, administrația din SUA a impus controale anul trecut prin care încerca să împiedice companiile chineze să cumpere anumite semiconductori avansați și echipamente de fabricare a cipurilor. Acțiunea era menită să restricționeze capacitățile militare ale Chinei.
Companiile chineze au voie să cumpere echipamente de fabricare a cipurilor de generație mai veche, dar și mașini care folosesc tehnologie de 28 nanometri sau mai mare. Cu toate acestea, companiile care sunt pe lista neagră, precum Huawei, trebuie să obțină o licență înainte de orice astfel de achiziție.
Vezi și: De ce să nu pui husă la telefon vara. Gestul care îți poate strica telefonul definitiv