Impactul războiului din Israel asupra preţului petrolului. Prețul petrolului a atins un nivel maxim de 92,18 dolari americani pe baril pentru țițeiul Brent, cea mai mare valoare înregistrată din octombrie 2023. Închiderea zilei a adus un preț de 90,45 dolari americani pe baril, reprezentând o creștere de 71 de cenți. De asemenea, prețurile pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au înregistrat o creștere de 64 de cenți, atingând 85,66 dolari americani pe baril, scrie Capital.
„Este rezonabil să ne aşteptăm la preţuri mai mari la reluarea tranzacţiilor. Acestea spuse, nu a existat niciun impact asupra producţiei până acum, iar Iranul a spus că problema poate fi considerată încheiată. Oricât de acerbă şi dureroasă va fi reacţia iniţială a pieţei, creşterea s-ar putea dovedi a fi de scurtă durată, cu excepţia cazului în care aprovizionarea din regiune este întreruptă material”, a spus Tamas Varga de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.
Această reacție a pieței este anticipată să continue și în zilele următoare, însă este important de subliniat că până în acest moment nu s-a înregistrat niciun impact asupra producției de petrol. Iranul a declarat că situația poate fi considerată încheiată, dar incertitudinea persistă în ceea ce privește reacția Israelului și a țărilor occidentale.
Citeşte şi: Preț carburanți 15 aprilie 2024. Stațiile Peco unde găsești luni cel mai bun preț pentru benzină și motorină
Președintele SUA, Joe Biden, a convocat liderii statelor din Grupul Celor Șapte (G7) pentru a discuta modul de abordare diplomatică a situației create de atacul iranian. Administratia Biden a subliniat că nu încurajează creșterea vânzărilor de petrol ale Iranului și chiar impune sancțiuni în acest sens. O scădere a exporturilor de petrol ale Iranului ar putea duce la creșterea prețului petrolului și, implicit, la costuri mai ridicate pentru benzina în SUA.
„Preţul petrolului ar putea creşte la deschidere, deoarece este pentru prima dată când Iranul loveşte Israelul de pe teritoriul său. Cât timp va dura orice reacţie va… depinde de răspunsul israelian. De asemenea, întâlnirea virtuală a G7 de astăzi trebuie monitorizată, cu ochii pe dacă vizează sau nu exporturile de ţiţei iraniene”, a explicat analistul UBS Giovanni Staunovo.
În plus, atenția se îndreaptă și către transportul de petrol prin Strâmtoarea Hormuz, prin care trece aproximativ o cincime din întregul petrol consumat la nivel mondial în fiecare zi. Este esențial să monitorizăm evoluțiile ulterioare și reacțiile din partea actorilor implicați, deoarece acestea vor influența în mod direct prețul petrolului și perspectivele pieței pe termen scurt și lung.