- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

În România, posesorii de mașini electrice plătesc unele dintre cele mai mari prețuri din Europa. Cât costă să le încarci în celelalte state ale Uniunii

09 Oct, 22:04 • Andrei Ene
România este una dintre cele mai scumpe țări în ceea ce privește prețul de încărcare a mașinilor electrice, conform unei analize realizate de specialiști. Ele sunt tot mai utilizate, iar politicile europene susțin tot mai mult adoptarea acestui mijloc de transport
În România, posesorii de mașini electrice plătesc unele dintre cele mai mari prețuri din Europa. Cât costă să le încarci în celelalte state ale Uniunii

Prețurile pentru încărcarea unei mașini electrice pentru 100 de kilometri de rulaj la o stație publică variază în fiecare țară europeană. VisualCapitalist a întocmit un grafic pe baza datelor furnizate de Observatorul European pentru Carburanți Alternativi (EAFO) din 2024.

Care sunt prețurile pentru încărcarea unei mașini electrice în Europa

În realizarea acestui tabel a fost utilizat exemplul încărcării unui model Tesla Model 3, colectate de la stații publice de încărcare rapidă. Astfel, în majoritatea țărilor din Europa, costurile de încărcare pentru 100km variază între 0 și 5€. Spre exemplu, în Islanda, prețul este 2,9€, în Portugalia prețul este de 3,2€ iar în Finlanda ajunge la 4,6€.

Surprinzător este că în România prețul este de aproape 10€, iar în țara vecină, Bulgaria, este de 7,3€. Prețul din România este similar cu cel din țări mult mai dezvoltate economic, precum Malta, Luxemburg sau Liechtenstein.

La polul opus al graficului, cele mai scumpe țări pentru încărcarea cu energie regenerabilă a vehiculelor electrice sunt Slovenia și Norvegia. Costurile de încărcare ajung la 17,0€, respectiv 18,9€ pentru 100 de kilometri.

Conform Euronews, sursele de energie regeneraiblă din Islanda sunt abundente, așa că se reduce semnificativ prețul de încărcare al vehiculelor electrice. Aceste valori arată, astfel, prețurile energiei și taxele din fiecare țară și cum se reflectă ele la pompele electrice.

Astfel, țările cu o pondere mai mare a energiei regenerabile au prețuri mai mici, cum este și logic, în timp ce țările care se bazează pe importuri scumpe, precum Germania, au prețuri mai ridicate.

Deși prețurile de încărcare ale unui vehicul electric sunt foarte mari în Norvegia, această țară este lider de piață în cumpărarea vehiculelor electrice, cu o cotă de 80% din totalul vânzărilor de mașini electrice din 2023.