Belgia va permite votul adolescenților de 16 și 17 ani la alegerile europarlamentare. Astfel, din 2024, 280.000 de adolescenți vor putea să-și exprime opțiunea la urne.
Spre deosebire de adulți, care sunt înregistrați automat, tinerii vor trebui să se înregistreze în avans. Din acel moment, vor putea merge la secțiile de vot.
Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele membre Uniunii Europene (UE) în perioada 6-9 iunie 2024, a transmis deja șefa Parlamentului European, Roberta Metsola.
Pentru că în România alegerile se organizează duminica, scrutinul ar urma să se desfășoare, cel mai probabil, duminică – 9 iunie 2024.
Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma scrutinului, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene. În prezent, șefa organului executiv al UE este nemțoaica Ursula von der Leyen.
Tot anul viitor vor avea loc și alegerile locale, parlamentare și prezidențiale în țara noastră. La nivelul coaliției de guvernare PSD + PNL + PNL se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin.
În prezent, Parlamentul European are 705 de deputați, ce reprezintă toate țările din Uniunea Europeană.
România are la nivelul Parlamentului European a șasea cea mai mare reprezentativitate, din 27 de state, după Germania – 96 de eurodeputați, Franța – 79, Italia – 76, Spania – 59, Polonia – 52. România are 33 de reprezentanți, înaintea Țărilor de Jos – 29, respectiv Belgia, Cehia, Grecia, Ungaria, Portugalia și Suedia, fiecare cu câte 21 de deputați.
În noiembrie anul trecut, Parlamentul Germaniei a aprobat reducerea vârstei de votare de la 18 ani, la 16 ani.
Regulamentul UE din 17 aprilie 2019 a permis statelor membre să reducă vârsta minimă pentru susținerea unei astfel de inițiative la 16 ani. Există deja țări europene în care vârsta minimă de vot pentru Parlamentul European este sub 18 ani. În Austria și Malta, de exemplu, poți vota de la 16 ani și în Grecia de la 17 ani.