Uniunea Europeană (UE) plănuiește, referitor la lupi, să mărească numărul exemplarelor din această specie care pot fi ucise.
Mai exact, este luată în considerare revizuirea directivei privind habitatele, pentru a reflecta faptul că numărul lupilor a crescut, mai ales în regiunile alpine și împădurite din Scandinavia și Europa Centrală.
Intenția UE vine pe fondul nemulțumirii fermierilor. Aceștia reclamă faptul că populația crescută de lupi amenință animalele de fermă, în special oile.
Tot în acest context, membrii Convenției de la Berna privind conservarea faunei sălbatice și a habitatelor naturale din Europa au aprobat recent schimbarea statutului lupilor din specie ”strict protejată” în ”specie protejată”. Modificarea va intra în vigoare la 7 martie 2025 și va facilita modificarea directivei UE privind habitatele, astfel încât să fie permisă uciderea unui număr mai mare de lupi.
În ton cu aceste măsuri, Suedia a autorizat uciderea a cinci familii de lupi, care însumează 30 de exemplare. Asta în ciuda faptului că numărul de lupi din această țară a scăzut cu aproape 20 la sută în perioada 2022-2023.
Autoritățile suedeze doresc însă reducerea populației de lupi la 170 de exemplare. În prezent, Suedia are înregistrați 375 de lupi.
Numărul de 170 de exemplare este considerat nivel minim pentru ”starea favorabilă de conservare” a speciei.
Potrivit Convenției de la Berna, speciile protejate nu pot fi lăsate să scadă sub un nivel sustenabil al populației, notează cotidianul The Guardian, citat de digi24.
Militanții pentru protecția animalelor critică vehement măsurile ce au ca scop reducerea populației de lupi.
Președintele Asociației suedeze a carnivorelor, Magnus Orrebrant, este de părere că fermierii, în loc să pună presiune pentru modificarea reglementărilor, pot lua măsuri preventive, cum ar fi instalarea de garduri electrice.
”Suntem foarte critici față de calea pe care o urmează acum UE, care retrogradează statutul de protecție al lupului. Dacă UE urmează decizia recentă a Convenției de la Berna de a schimba statutul de protecție al lupului în directiva privind habitatele, rezultatul va fi extrem de negativ nu doar pentru lupi, ci și pentru întreaga faună sălbatică din Europa”, consideră Orrebrant.
Militantul pentru protecția animalelor reclamă că ”guvernul suedez din 2010 ignoră în mod flagrant statutul special de protecție al lupului, permițând o vânătoare anuală cu cotă autorizată și încălcând astfel legislația UE”.
”Am depus o plângere oficială la Comisia Europeană, ceea ce a dus la o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Suediei, însă fără niciun rezultat până acum”, a adăugat Magnus Orrebrant.
La rândul său, Léa Badoz, de la grupul de lobby Eurogroup for Animals, spune că ”lupul este, din păcate, ultimul pion politic, o victimă a dezinformării”. ”Reducerea protecției nu va rezolva provocările coexistenței, nici nu va ajuta fermierii”, consideră Badoz.