În urmă cu un an de când trei senatori americani, doi democrați și republican, au propus și au introdus în Senatul Statelor Unite un proiect de lege care vizează includerea României în Programul Visa Waiver, fără a fi necesară conformarea strictă la criteriile de admitere stabilite de legislația SUA. Printre aceste criterii, cel mai important și mai dificil de îndeplinit este reducerea ratei de refuz a vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%, conform Profit.ro. Din nefericire, proiectul a rămas blocat în conflictele dintre cele două partide din SUA.
Proiectul de lege nu impune Departamentului de Securitate să acționeze în acest sens, ci îi oferă doar posibilitatea legală de a o face, în cazul în care consideră oportun. Această posibilitate nu există în prezent.
Totuși, atât legislația, cât și practica americană stabilesc că includerea unei țări în Programul Visa Waiver de către secretarul acestui departament se realizează după consultarea cu secretarul de stat de la Washington, șeful diplomației americane. În plus, este necesară și semnătura președintelui SUA.
Te-ar putea interesa și: Rata de refuz a vizelor solicitate de români pentru SUA a înregistrat cel mai scăzut nivel din istorie. Curând, vom scăpa de vize
Senatorul Dick Durbin este principalul susținător al proiectului care cere includerea României în Programul Visa Waiver, fiind liderul grupului majoritar al Partidului Democrat din Senat și șef al Comisiei Juridice, una dintre cele mai influente figuri din Senat și din partid.
Al doilea inițiator este senatoarea democrată Jeanne Shaheen, iar proiectul beneficiază și de sprijinul oficial al senatorului republican Roger Wicker. La data de 15 martie 2023, proiectul de lege denumit Romania Visa Waiver Act of 2023 a fost prezentat în plenul Senatului și apoi trimis către Comisia Juridică, care este condusă de principalul său susținător.
Din nefericire pentru România, proiectul a fost blocat în procedurile parlamentare americane, care implică dezbaterea în cadrul Comisiei, votul favorabil în ambele camere ale Congresului și, în cele din urmă, promulgarea de către președintele Joe Biden.
Una dintre explicațiile care pot fi luate în calcul în acest caz este că includerea țării noastre în Programul Visa Waiver este blocată de luptele care se poartă în Congres între Joe Biden și republicani. Mai exact, republicanii blochează inițiativele internaționale ale președintelui din Senat și Camera Reprezentanților cerând măsuri mult mai dure împotriva imigrației.
De asemenea, trebuie luată în calcul posibilitatea că politica externă a României este aliniată celei a SUA și a NATO la nivel internațional, ceea ce înseamnă că Washingtonul nu trebuie să folosească instrumente precum Visa Waiver pentru a determina o schimbare de atitudine la București.