Uniunea Europeană (UE) cere Indiei să elimine complet tarifele de import pentru automobilele europene, iar guvernul indian, condus de premierul Narendra Modi, este dispus să facă concesii pentru a încheia un acord comercial favorabil. Conform unor surse din apropierea negocierilor, India ar fi gata să reducă taxele de import pentru automobilele din UE de la mai mult de 100% la doar 10%, în ciuda presiunilor din partea industriei auto locale pentru a păstra tarife de cel puțin 30%.
Reducerea taxelor ar reprezenta o mare oportunitate pentru producătorii europeni de automobile, precum Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW, care ar avea un acces semnificativ mai mare pe piața indiană, una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 4 milioane de unități vândute anual, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Doi soţi din India au renunțat la toată averea de 24 de milioane de dolari să se poată călugări
O astfel de măsură ar putea avantaja și Tesla, care vinde în India automobile produse la uzina sa din apropiere de Berlin. Propunerea Uniunii Europene vine la scurt timp după ce Administrația Trump a cerut o reducere similară a tarifelor pentru autoturismele americane, inclusiv cele electrice, ceea ce pune presiune asupra guvernului indian. În ciuda acestor cerințe externe, industria auto indiană, incluzând companii mari precum Tata Motors și Mahindra & Mahindra, se opune reducerii tarifelor, în special pentru automobilele electrice, argumentând că acest lucru ar dăuna investițiilor locale și ar reduce competitivitatea producătorilor indieni.
„UE a revenit și a cerut un acord mai bun, iar India vrea să facă o ofertă mai bună”, a precizat o sursă din industria auto.
În schimb, industria auto indiană propune o abordare treptată: reducerea imediată a tarifelor la un număr limitat de automobile pe benzină, până la 70%, iar pentru automobilele electrice, menținerea tarifelor ridicate până în 2029, urmată de o scădere treptată.
Deși nu este clar dacă India a transmis deja oficial propunerea de reducere a tarifelor până la 10%, analiștii sugerează că ambele părți vor trebui să fie mai flexibile în negocierile lor, având în vedere riscurile unei crize economice globale și posibilele repercusiuni ale unui război comercial. India și UE discută de mai mulți ani un acord comercial, iar ambele părți au convenit să încheie un acord până la sfârșitul acestui an pentru a atenua impactul tarifelor și a sprijini comerțul bilateral.
„Pentru multe domenii cheie, UE și India au avut abordări și obiective diferite…Asta se traduce, în unele cazuri, în ambiții diferite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olof Gill.
Te-ar mai putea interesa și: Cât cheltuiesc românii pe mâncare. Plătim cel mai mare procent din salariu pe hrană din UE