- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Indicele FAO al prețurilor la alimente. Prețurile la carne, cereale și ulei au crescut în iunie 2024

05 Jul, 20:08 • Adrian Popovici
Indicele FAO arată creșteri de câteva procente pentru principalele categorii de alimente la nivel mondial.
Indicele FAO al prețurilor la alimente. Prețurile la carne, cereale și ulei au crescut în iunie 2024

Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) s-a situat la 120,6 puncte în iunie 2024, menținându-se neschimbat față de cifra revizuită pentru luna mai. Acest echilibru al prețurilor la alimente a fost rezultatul unor creșteri ale indicilor prețurilor la uleiul vegetal, zahăr și produse lactate, care au compensat scăderea indicelui prețurilor la cereale, în timp ce indicele prețurilor la carne a rămas aproape neschimbat. Indicele FAO este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de alimente, calculată ca media indicilor prețurilor a cinci grupe de produse de bază, raportate la cotele medii de export ale fiecăreia dintre grupe în perioada 2014-2016, notează Economedia.

În ciuda a patru creșteri lunare consecutive, FFPI a rămas cu 2,1% mai mic decât valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an și cu 24,8% mai mic decât vârful său atins în martie 2022. Prețurile la cereale, o componentă importantă a coșului de alimente, au scăzut cu 3,0% față de mai 2024 și cu 9,0% față de anul trecut, reflectând o scădere generală a prețurilor globale de export ale tuturor cerealelor importante. Scăderea prețurilor grâului a fost determinată în principal de presiunea sezonieră exercitată de recoltele în curs în emisfera nordică.

Te-ar putea interesa și: Supermarketurile nu vor mai fi obligate să reducă prețurile alimentelor de bază. Măsura se aplică de la 1 iulie

Cum au evoluat prețurile pentru alte categorii de alimente?

În schimb, prețurile uleiurilor vegetale, un alt segment esențial de alimente, au înregistrat o medie de 131,8 puncte în iunie, în creștere cu 3,1% față de luna mai, atingând cel mai ridicat nivel din martie 2023. Această creștere a fost susținută de creșterea cotațiilor uleiurilor de palmier, soia și floarea-soarelui, în timp ce prețurile uleiului de rapiță au rămas practic neschimbate.

În sectorul lactatelor, un alt grup important de alimente, indicele prețurilor produselor lactate a crescut cu 1,2% față de luna mai și cu 6,6% față de anul trecut, cotațiile internaționale ale prețului untului atingând cel mai ridicat nivel din ultimul an, susținute de creșterea cererii globale pentru livrările pe termen scurt, pe fondul vânzărilor mari cu amănuntul și al scăderii sezoniere a livrărilor de lapte în Europa de Vest.

În ceea ce privește carnea, un alt segment esențial de alimente, indicele acestei grupe a fost practic neschimbat față de mai, situându-se cu 1,8% sub valoarea corespunzătoare din urmă cu un an. Scăderea prețurilor internaționale la carnea de pasăre a fost aproape compensată de creșteri moderate sau ușoare ale prețurilor la carnea de ovine, porcine și bovine. Indicele FAO al prețurilor la zahăr a înregistrat o mică creștere de 1,9% față de mai 2024, după trei scăderi lunare consecutive, rămânând totuși cu 21,6% mai mic decât valoarea sa din iunie anul trecut.

Astfel, în iunie 2024, dinamica prețurilor la alimente la nivel internațional a fost marcată de o complexă interacțiune între diversele grupe de produse alimentare, reflectând atât tendințe sezoniere, cât și fluctuații specifice piețelor globale. Aceste variații ale prețurilor la alimente demonstrează complexitatea și interdependența piețelor internaționale de alimente.

Citește și: Paradoxul prețurilor din UE. Deși prețurile medii ale alimentelor au scăzut, unele produse de bază s-au scumpit și cu 22%