Inflația anuală din zona euro ar urma să fie de 5,3% în august 2023, arată estimările făcute de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, informează economedia.ro. Față de luna iulie, nivelul este unul stabilit.
Inflația anuală din zona euro ar urma să fie de 5,3% în august 2023, stabilă față de iulie. O scurtă analiză a componentelor de bază ale inflației în zona euro ne arată că alimentele, alcoolul și tutunul au cea mai mare rată anuală în august (concret, 9.8% față de 10.8% în iulie). Clasamentul continuă cu serviciile (5.5% față de 5.6% în iulie 2023), bunuri industriale non-energetice (4.8%, față de 5.0% în iulie) și energie (-3.3%, față de -6.1% în iulie). Inflaţia de bază (core inflation) se referă la ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, referindu-ne la energia și alimentele. Indicele s-a redus la 5.3% în august, de la 5.5% în iulie.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Orezul înregistrează cel mai ridicat preț în ultimii 12 ani. Asiaticii sunt îngrijorați de o inflaţie a alimentelor
Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE în momentul în care se iau deciziile de politică monetară. În ciuda faptului că suntem departe de ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană, cele mai recente date publicate de Eurostat îi va ajuta pe oficialii BCE, care susțin că inflația din zona euro este pe pantă clară, chiar dacă este una lină și descrescătoare. Tocmai de aceea, oficialii europeni și-ar putea permite să ia o pauză privind majorarea dobânzilor. Acest lucru s-ar putea întâmpla cel puțin până la următarea reuniune de politică monetară, stabilită la data de 14 septembrie 2023.
La începutul lunii august, Marcel Ciolacu a discutat despre nivelul pe care îl atingea inflația la acel moment. Premierul a dat vestea cea bună pentru milioane de români și a menționat că rata a ajuns la o singură cifră.
„România este foarte stabilă economic. Se vede din sumele venite din investiții directe. Avem o reducere a deficitului comercial de 2,2 miliarde de euro.
Este pentru prima oară când se reduce. Am avut deficit pe zona de produse alimentare de 3 miliarde. Astăzi inflația în România este cu o singură cifră. Este pentru prima oară, vom avea și cifrele oficiale. Este pentru prima oară când direcția în zona economică este una corectă”, a spus Marcel Ciolacu.
Vezi și: Bonus anti-inflație pentru români. Țara din Europa care dă bani în plus celor ce muncesc