Rata anuală a inflației în Bulgaria a încetinit în luna martie a acestui an la 3%, de la 3,3%, cât s-a înregistrat în luna precedentă. S-a ajuns, astfel, la cel mai redus nivel din iulie 2021, după cum arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citat de Agerpres.
În ritm lunar, prețurile de consum în Bulgaria s-au majorat cu 0,2% în martie, după un avans de 0,3% în luna precedentă. Cele mai importante creșteri de prețuri s-au înregistrat pe segmentul „activități recreative și culturale” și „comunicații” (ambele cu 0,9%), și „transport” (0,8%), iar cel mai semnificativ declin a fost pe segmentele „îmbrăcăminte și încălțăminte” (minus 0,6%) și „locuință, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (minus 0,5%), conform INS.
Mai mult de atât, indicii armonizați ai prețurilor de consum (IAPC) au încetinit în martie la 3,1%, de la 3,5% în luna precedentă. Acești indici reprezintă un criteriu major pentru stabilitatea prețurilor și potențiala aderare a Bulgariei la zona euro, scrie sursa citată.
Ai mai putea fi interesat și de: Rata inflației, scădere până la 6,6% în luna martie. BNR ar putea tăia dobânzile începând din mai
Rata anuală a inflației în țara noastră a scăzut la 6,6% pe an în martie, de la 7,2% în februarie, respectiv 14,5% în martie 2023. Este cea de-a doua scădere consecutivă, după o dinamică peste așteptări la începutul anului, generată de creșterea fiscalității, care deschide drumul BNR pentru reducerea ratei cheie în mai, prima din acest ciclu monetar.
Analiștii preconizau o scădere mai ușoară a ratei anuale. Legumele și curentul electric s-au scumpit în prima lună de primăvară, dar au existat și ieftiniri la ouă, unt sau carnea de porc, spre exemplu.
Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,25% față de februarie și cu 2,8% față de anul trecut. Mărfurile nealimentare au avut prețuri mai mari cu 0,57% față de luna anterioară și cu 8,06% față de martie 2023. Serviciile s-au scumpit cu 0,35% față de februarie și cu 10,2% față de martie anul trecut.
De la începutul anului, prețurile de consum au crescut cu 2,4%, o dinamică încă ridicată în comparație cu perioada de dinainte de 2022.
Vezi și alte știri: Hotelurile SPA din Bulgaria primesc turiști austrieci pentru proceduri plătite de asigurătorii lor. Se fac negocieri și cu Norvegia și România