O lovitură imensă pentru Marea Britanie. Cea mai mare creștere a prețurilor alimentelor din 1980 a împins inflația la două cifre luna trecută, atingând cel mai mare nivel de 40 de ani din iulie.
Oficiul Naţional de Statistică al Marii Britanii a transmis că indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 10,1% în termeni anuali în septembrie. Un sondaj al economiștilor Reuters a indicat o valoare de 10,0%, după o creștere de 9,9% în august. Lira a scăzut sub 1,13 USD la știri și a fost ultima scădere cu 0,2% în acea zi.
Cifrele au arătat mediul dificil pentru gospodăriile din Marea Britanie, în special pentru cele cu venituri mici, care se confruntă cu o nouă incertitudine cu privire la amploarea sprijinului financiar disponibil pentru acestea după recentele schimbări de viteză ale guvernului.
Alte articole: Avalanşă de bonusuri sociale pentru românii din Spania. Angajaţii de aici pot primi 1500 de euro în 2023
De asemenea, Banca din Marea Britanie va fi presată să-și intensifice campania de majorare a ratei dobânzii luna viitoare, în lumina datelor de miercuri.
Prețurile la produsele alimentare și la băuturile nealcoolice au fost cel mai mare motor al inflației în septembrie, deoarece au crescut cu 14,5%, cea mai mare creștere din aprilie 1980, conform estimărilor istorice modelate ale IPC.
Cifra inflației din septembrie este folosită ca punct de referință pentru indexarea „triple lock” a pensiilor de stat – dar pensionarii nu au primit încă un răspuns clar din partea guvernului despre dacă vor crește în conformitate cu prețurile anul viitor.
Criza generată de demisia premierului Liz Truss se suprapune peste economia din Marea Britanie care este deja problematică. Aceasta a anunțat că a demisionat din fruntea Partidului Conservator, și implicit din poziția de premier, întrucât nu-și poate îndeplini mandatul cu care a fost aleasă. Ea va rămâne premier interimar până la alegerea unui succesor.
Decizia lui Liz Truss de a renunța la mandat a venit în contextul în care aceasta se confrunta cu riscul unei demisii în masă a oamenilor din cabinet, după ce ministra de interne a fost forțată să își părăsească funcția miercuri, iar un vot parlamentar pe tema fracturării hidraulice a degenerat în scandal în Camera Comunelor.
Vinerea trecută, prim-ministra l-a concediat și pe cancelarul Kwasi Kwarteng, după ce pachetul economic pe care cei doi l-au prezentat pe 23 septembrie a bulversat piețele financiare, a declanșat o criză economică și politică și a îngropat partidul în sondajele de opinie.
Reducerile fiscale nesusținute în valoare de 45 de miliarde de lire sterline au provocat turbulențe serioase pe piețele financiare, devalorizând și crescând costul împrumuturilor pentru guvernul britanic. Banca Angliei a fost nevoită să intervină pentru a împiedica extinderea crizei și pentru a salva fondurile de pensii.
Prețurile tot mai mari din Mare Britanie îi afectează și pe românii care locuiesc acolo. Conform statisticilor acolo locuiesc și muncesc peste un milion de români. Mulți dintre aceștia încep să se gândească tot mai des la posibilitatea de a se întoarce în țară.