Intel a anunțat că renunță la 15% din angajați, ca parte a unui plan de reducere a costurilor în valoare de 10 milioane de dolari, a anunțat compania de tehnologie, potrivit CNN.
În timp ce majoritatea analiștilor l-au susținut pe Gelsinger pentru faptul că a condus Intel în condiții extrem de dificile, acesta a avut mai puțin succes în recâștigarea cotei de piață pierdute în favoarea rivalului AMD sau în valorificarea cererii în creștere pentru cipurile de inteligență artificială, notează Financial Times.
„Tendințele din a doua jumătate a anului sunt mai dificile decât ne așteptam”, a declarat joi Gelsinger. Prin reducerea numărului de angajați, a investițiilor și a altor costuri în acest an, compania a declarat că crede că va „obține o linie de vizibilitate clară către un model de afaceri durabil”.
Intel a dat vina pe cel mai recent eșec parțial pe problemele de producție legate de procesoarele Meteor Lake, prima generație de cipuri fabricate folosind noua tehnologie de litografie ultra-violet pe care a mizat pentru redresarea sa.
De asemenea, Gelsinger a declarat că o mare parte din cheltuielile clienților pentru centrele de date s-au îndreptat către achiziționarea de cipuri AI, precum cele produse de Nvidia, ceea ce a dus la o pauză în ceea ce privește procesoarele pentru servere produse de Intel. Vânzările diviziei de centre de date a companiei au scăzut cu 3% în ultimul trimestru, în ciuda boom-ului mai larg al cheltuielilor cu centrele de date care a fost dezvăluit în ultimele zile de unele dintre cele mai mari companii de tehnologie.
Gelsinger a declarat că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește poziția competitivă mai îndelungată a Intel și a afirmat că societatea va începe să vadă beneficii semnificative de pe urma recentelor sale investiții majore în producție și procese, cu o nouă generație de cipuri care urmează să ajungă la producția la scară largă în 2026.
Citește și: TikTok a plătit Microsoft cu 20 de milioane de dolari pentru a obține acces la modelele lingvistice OpenAI
Cu toate acestea, reducerile cheltuielilor de capital pe termen scurt și previziunile slabe pentru trimestrul al treilea au stârnit îngrijorări pe Wall Street cu privire la faptul că Intel pierde teren în fața unor rivali precum AMD și Nvidia, într-un moment în care se aștepta ca Intel să înceapă să demonstreze beneficiile impulsului investițional de trei ani al lui Gelsinger.
Acesta a declarat că societatea a finalizat cheltuielile de „recuperare” de care avea nevoie pentru a redeveni mai competitivă și că este în măsură să își adapteze mai bine investițiile la perspectivele cererii pe termen scurt, ceea ce a determinat-o să adopte o poziție mai prudentă.
Citește și: Fabrica Arctic a rămas fără angajați! Motivul deciziei ciudate a companiei turcești