Întregul volum de gaz de la furnizorul rus este destinat însă Transnistriei şi va fi folosit inclusiv pentru producerea de energie electrică. Chişinăul a încheiat un contract pentru a-i fi livrată energie electrică de centrala Cuciurgan din Transnistria, obligându-se în schimb să furnizeze 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi teritoriului din stânga Nistrului, inclusiv pentru compania MGRES, scrie news.ro. În schimb, localităţile din Republica Moldova situate în dreapta Nistrului vor fi asigurate în totalitate cu gaze naturale din rezervele depozitate în Ucraina şi România.
Șeful Moldovagaz a explicat că, potrivit clauzelor contractuale de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova între „Gazprom” și „Moldovagaz”, la determinarea prețului contractual al gazelor naturale se aplică noțiunea de „preț de bază”. Acesta se calculează anual pe baza datelor efective ale vânzărilor de gaze „Gazprom” către țările non-CSI pentru perioada aprilie-decembrie a anului precedent. Astfel, „prețul de bază” se calculează în prima lună de furnizare a anului curent, informa pe 2 ianuarie newsmaker.md
Schimbările de tarif operate de Gazprom în ianuarie nu vor influenţa tarifele la gaze naturale pentru consumatorii casnici din Moldova, a dat asigurări vicepremierul Andrei Spînu.
În decembrie, vicepremierul Andrei Spînu anunţase că pentru prima dată în istorie, locuitorii din dreapta Nistrului nu vor mai consuma gaze livrate de Gazprom, după ce Moldova a ajuns la un acord energetic pe termen scurt cu o companie locală, Energocom, pentru a cumpăra în această lună 100 de milioane de metri cubi de gaz.
Schimbările de tarif operate de Gazprom în ianuarie nu vor influenţa tarifele la gaze naturale pentru consumatorii casnici din Moldova, a dat asigurări vicepremierul Andrei Spînu.