România depune eforturi pentru a obține aderarea la Schengen până la sfârșitul acestui an. Președintele Klaus Iohannis și liderul PNL, Nicolae Ciucă, se întâlnesc cu cancelarul austriac Karl Nehammer, care se opune primirii țării în spațiul de liberă circulație, potrivit Antena 3 CNN.
„Vorbim de două discuții separate. Primul care va discuta cu Karl Nehammer este președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.
Formațiunile celor doi lideri fac parte din aceeași familie politică europeană. Ciucă și Nehammer vor avea o întâlnire la reuniunea Partidului Popular European, care se desfășoară înaintea Consiliului European.
Cei doi șefi de partide vor discuta despre aderarea țării noastre la Schengen cu granițele terestre, după ce, din primăvara acestui an, România a aderat la spațiul de liberă circulație cu frontierele aeriene și maritime.
Liberalii nu sunt foarte optimiști cu privire la o eventuală ridicare a opoziției austriece. Ei spun că, dacă blocajul se menține în privința frontierelor terestre, s-ar putea obține concesii măcar în privința deplasării libere a trupelor militare.
Cel mai important palier de discuții aparține însă președintelui României. Klaus Iohannis se află astăzi la Consiliul European, acolo unde stau la aceeași masă toți liderii din țările Uniunii Europene. Una din temele de discuție va fi migrația.
Migrația ilegală a scăzut dramatic dinspre sud-estul Europei spre centrul continentului și există cifre relevante în acest sens. Însă cifrele nu au fost de natură să convingă guvernul de la Viena nici în trecut.
Mai trebuie precizat că la sfârșitul acestui an, în luna decembrie, la consiliul JAI – Justiție și Afaceri Interne – va avea loc un nou vot pentru accederea României și Bulgariei în Schengen”, a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.
Te-ar mai putea interesa și: România nu renunță! Ministrul Cătătălin Predoiu continuă lupta României pentru Schengen
foto: Schengen
Agenția Europeană pentru Supravegherea Frontierelor, Frontex, a anunțat o scădere semnificativă a imigrației clandestine în Uniunea Europeană, cu aproape 80% pe ruta Balcanilor de Vest.
Începând din ianuarie 2024, numărul traversărilor ilegale descoperite la frontierele UE a scăzut cu 42% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai notabile reducții au fost raportate pe ruta Balcanilor de Vest, cu o scădere de 79%, și pe ruta Mediteranei centrale, unde scăderea a fost de 64%.
Această tendință pozitivă este contrabalansată, totuși, de o creștere a imigrației ilegale din Africa de Vest, care s-a dublat (o creștere de 100%), iar pe ruta terestră din estul Uniunii Europene, prin Polonia, trecerile ilegale s-au triplat (plus 192%). În prezent, cea mai mare parte a trecerilor clandestine se concentrează pe Marea Mediterană și prin Canalul Mânecii, în direcția Marii Britanii.
În contextul discuțiilor despre aderarea României la Schengen, migrația pe ruta Balcanilor de Vest a fost invocată frecvent de autoritățile austriece ca justificare pentru opoziția față de primirea țării în spațiul de liberă circulație.
Principalele țări de origine ale migranților ilegali care traversează frontierele Uniunii Europene sunt Siria, Mali și Ucraina.
Te-ar mai putea interesa și: Austria ne blochează din nou accesul în Schengen! Mircea Geoană ripostează dur: „Încetați acest joc ostil și populist la adresa țării noastre!”