IQAir a realizat un raport în 2022, în urma căruia au fost desemnate orașele cu cel mai poluat aer din întreaga lume. Clasamentul a fost realizat în consens cu nivelul concentrației particulelor atmosferice în suspensie, mai exact, a celor care sunt mai mici de 2.5 microni, așa cum afirmă adevarul.ro.
Clasamentul celor mai poluate orașe a fost realizat în 2022 de IQAir, mai exact, de către reprezentanții platformei care se ocupă cu monitorizarea aerului. Primele informații arată că analiza a fost realizată în consens cu nivelul concentrației particulelor atmosferice în suspensie, mai exact, a celor care sunt mai mici de 2.5 microni, care de altfel, sunt nocive pentru sănătatea oamenilor.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Orașul în care se investesc peste 25 de milioane de lei pentru locuințe destinate tinerilor. Banii vin din fonduri europene
Raportul anual eliberat de platforma citată este menționat la scară largă de către organizații guvernamentale și cercetători. În clasamentul publicat de reprezentanți, Lahore ocupă primul loc, situat în Pakistan. Acesta reprezintă un oraș important, situat lângă râul Ravi și granița cu India. Peste 11 milioane de locuitori trăiesc în zona care este considerată cea mai poluată din întreaga lume. Capitala provinciei este de cinci ori mai mare decât cea din București. Orașul este al doilea cel mai mare din punct de vedere al mărimii, după Karachi. De asemenea, în clasamentul celor mai mari zone din lume, Lahore ocupă poziția 45.
Calitatea aerului din orașul de pe primul loc s-a înrăutățit în 2022, moment în care rata particulelor fine de PM2.5 a ajuns la 97.4. Pe locul doi se află Hotan din China, cu un nivel de particule nocive PM2.5 de 94.3.
Analiștii IQAir menționează că rezultatele obținute reflectă, pe de altă parte, o îmbunătățire, având în vedere că în 2021 cifra înregistrată a fost de 101.5. Următoarele două orașe din clasament se află în India, referindu-ne la Bhiwadi (92.7) și New Delhi (92.6).
Din acest punct de vedere, Organizația Mondială a Sănătății recomandă o concentrație maximă de particule fine de 5 micrograme pe metru cub de aer. Pe locul 5 în clasamentul menționat se află Bangladesh, cu un nivel de 65.8. Potrivit raportului, Pakistanul și India au cel mai poluat aer la nivelul regiunii Asiei Centrale și de Sud, unde aproape 60% din populație locuiește în zone în care concentrația de particule fine este de 7 ori mai mare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Vezi și: Cel mai ciudat oraș din lume. Toți oamenii locuiesc într-un singur bloc