Propunerea a fost aprobată de Senat, trecând cu 159 de voturi „pentru” și 53 „împotrivă”, interzicând utilizarea, vânzarea, importul și exportul de alimente și furaje produse din din culturi celulare sau țesuturi derivate din animale vertebrate.
Fabricile care regulile privind carnea sintetică pot fi amendate cu până la 150.000 de euro, ba chiar riscă să fie închise. Proprietarii, de asemenea, își pot pierde dreptul de a obține finanțare publică timp de până la trei ani. Propunerea ministrului Agriculturii Francesco Lollobrigida, un apropiat al premierului Giorgia Meloni, este văzută drept o acțiune a coaliției de dreapta, scopul fiind protejarea tradiției.
Pe măsură ce dezbaterea din parlament era în plină desfășurare, demonstranți ai grupului de lobby agricol Coldiretti și doi parlamentari de opoziție s-au luat la ceartă pe tema legii. Unul dintre parlamentari a susținut că președintele grupului de lobby, Ettore Prandini, l-a agresat, însă au avut loc doar câteva îmbrânceli care nu s-au soldat cu rănirea vreunei persoane. Asociația agricolă Coldiretti a lăudat mișcarea împotriva „alimentului sintetic”, declarând că este necesară o interdicție a acestuia pentru a proteja producția casnică.
Partidul +Europa și alte grupuri de opoziție au descris mișcarea administrației de dreapta a Italiei drept o încercare de a-i reduce la tăcere pe fermieri și pe membri lobby-urilor, mai ales că alimentele cultivate în laborator nici nu sunt disponibile în Uniunea Europeană. Criticii proiectului de lege susțin că producția de carne fără reproducerea și creșterea animalelor ar limita emisiile de gaze cu efect de seră, foarte periculoase pentru populația lumii, și ar oferi o opțiune pentru persoanele vegetariene, ce nu consumă alimente ce presupun sacrificarea vreunei ființe.
Citește și: Sărbători 2023. Se anunță scumpiri majore. Carnea de porc va suferi majorări de peste 20%