Noile date oficiale scot în evidență faptul că populația Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori. Mai mult, se pare că țara îmbătrânește într-un ritm mult mai rapid decât restul Uniunii Europene. Anunțul a fost transmis luni de agenția națională de statistică Istat, conform Reuters, citat de Agerpres.
O populație în scădere și care îmbătrânește este o îngrijorare majoră pentru o economie stagnantă cum este cea a Italiei, fiind legată în principal de o productivitate mai mică, de o inovație redusă și de costuri mai mari pentru asistența socială, mai este prevăzut în anunțul autorităților.
„La 1 ianuarie 2022, conform primelor date preliminare, populația (rezidentă) a scăzut la 58,983 de milioane”, a spus președintele Istat, Giancarlo Blangiardo, într-o audiere parlamentară la Roma.
Blangiardo, un celebru expert în demografie, a oferit mai multe detalii prin intermediul cărora a explicat că populația națională a scăzut constant începând din 2014, pierderea cumulată de atunci fiind de peste 1,36 milioane de locuitori.
Ai mai putea citi: Consiliul JAI se va pronunța pe 8 decembrie asupra aderării României la Schengen! Și Bulgaria și Croația vor afla un rezultat
„Perspectiva demografică a țării noastre este caracterizată de o creștere semnificativă a speranței de viață și de o scădere la fel de pronunțată a ratei nașterilor, ceea ce duce la o îmbătrânire mai rapidă a populației comparativ cu restul Europei”, a declarat el.
În luna septembrie, Istat a făcut publice previziuni conform cărora Italia ar putea pierde 20% dintre locuitorii săi, iar populația ar urma să scadă, conform unui scenariu standard, de la 59,2 milioane în 2021 la 54,2 milioane în 2050 și 47,7 milioane în 2070.
Inversarea acestei direcții și sprijinirea familiilor sunt o prioritate. Aceste planuri au fost confirmate încă de la început de noul guvern radical de dreapta al premierului Giorgia Meloni.
În bugetul său pe 2023 este produsă inclusiv reducerea taxei pe vânzări pentru produsele de îngrijire a bebelușilor și majorarea ajutoarelor pentru creșterea copiilor
Citește și: Alocațiile plătite pentru ajutorul familiei au ajuns în octombrie la 22,4 milioane de lei