- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Italia ia măsuri împotriva străinilor care profită de taxele reduse. Guvernul a aprobat un impozit de 40%

08 Aug, 21:17 • stefan.vlad
Italia ia măsuri împotriva străinilor care profită de taxele reduse. Guvernul italian a adoptat miercuri un decret care dublează impozitul forfetar la 200.000 de euro pe an pentru veniturile obținute din străinătate. Aici, sunt vizate persoanele bogate ce își transferă rezidența fiscală în Italia.
Italia ia măsuri împotriva străinilor care profită de taxele reduse. Guvernul a aprobat un impozit de 40%

Italia ia măsuri împotriva străinilor care profită de taxele reduse. Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că țara nu se opune competiției pentru a oferi facilități fiscale celor bogați.

Cu toate acestea, decizia guvernului asupra finanțelor publice ale Italiei ar putea dăuna, mai ales în contextul în care premierul Giorgia Meloni lucrează la bugetul pentru 2025, ce urmărește reducerea deficitului fiscal ridicat.

Citește și: Se pregătește introducerea unei noi taxe pentru turiști în Italia! Cât trebuie să scoți în plus din portofel dacă vrei să te bucuri de vacanță

Italia ia măsuri împotriva străinilor care profită de taxele reduse

Aproximativ 1.186 de contribuabili au profitat de impozitul forfetar, iar autoritățile de audit estimează că, între 2018 și 2022, taxele plătite în cadrul acestei scheme au însumat 254 de milioane de euro, spune Giorgetti.

Uniunea Europeană a criticat această măsură, considerând-o ineficientă pentru îmbunătățirea situației financiare a Italiei. „Este clar – a subliniat el – că decizia privind modul, momentul și cuantumul impozitării aparține statelor naționale și nu poate fi decisă la G20 sau la ONU. Aceasta este o limită clar stabilită de multe țări, pe care nu intenționăm să o încălcăm”, mai spune Giancarlo Giorgetti, potrivit Reuters.

Totuși, numeroase țări se opun unei supraimpozitări globale a celor bogați. „Dacă ne propunem un impozit global minim, în primul rând ar trebui să îl aplicăm marilor multinaționale. Din păcate, primul pilon al acordului multilateral este în impas, fiind blocat de India, China și, surprinzător, de Australia.

Nici americanii nu îl susțin. Fără India, China și Statele Unite, baza de susținere a acestei impozitări lipsește. De aceea, am insistat, cu speranțe tot mai reduse, asupra implementării primului pilon – impozitarea marilor multinaționale”, adaugă Giorgetti.

Nu este prima dată când Italia încearcă să propună o inițiativă curajoasă, au mai fost de-a lungul timpului, dar multe dintre ele nu ajung să fie implementate.