Italia a rămas printre puținele țări din UE care nu au reușit să reglementeze un salariu minim pe economie. Salariul mediu net este în jur de 1.600 – 1.700 de euro pe lună, în funcție de domeniu, experiență și calificare.
Ceva mai mult se câștigă, logic, în Nord, cel mai dezvoltat punct cardinal din Italia, cu orașe printre care Milano, Torino și Bologna. Aici, salariul mediu net este de aproximativ 1.800 – 2.000 de euro. În domenii precum cel financiar, tehnologic sau industrial, salariile pot chiar depăși acest interval.
În sudul Italiei însă, se câștigă sensibil mai puțin. În regiuni precum Sicilia, Calabria ori Campania, salariul mediu net este de 1.300 – 1.400 de euro pe lună. Fără un salariu minim reglementat, există zone unde oamenii încasează doar jumătate din media menționată, respectiv 600 – 700 de euro pe lună.
Mulți tineri, inclusiv proaspeți absolvenți, consideră nivelul veniturilor insuficient în raport cu ce își doresc de la viață și, în consecință, nu mai văd Italia ca pe o țară ce le oferă șanse reale de dezvoltare și aleg să plece în locuri unde se câștigă mai bine.
2.Prețul locuințelor și chiriile
O casă nouă, proprietate personală, este un vis prohibitiv pentru mulți tineri, iar asta nu doar în Italia. Apartamentele sunt cumpărate doar ca investiție în turism , iar tinerii italieni, potrivit sursei citate, găsesc greu locuințe accesibile.
Nici varianta chiriei nu e foarte comodă, iar asta nu doar din pricina tarifelor. În mediul urban, un loc într-un apartament locuit de trei persoane poate ajunge la 600 de euro pe lună.
Iar cine vrea să stea singur, într-un apartament de pildă, poate ajunge să plătească și 1.500 – 1.700 de euro. E drept, facturile sunt incluse în chirie, însă tot ar însemna că un tânăr aflat la media salarială din Italia, după ce plătește pentru locuință, nu rămâne cu mai nimic în buzunar.
3.Turismul excesiv
Pentru italienii din orașele mari, inclusiv cei tineri, fluxul uriaș de vizitatori pare să fi devenit greu de suportat. Evident, la scară macro, turismul e unul dintre motoarele economiei. La scară micro însă, turismul a ajuns să-i enerveze pe localnici. Cu toate că Italia, pentru a susține turismul, a investit în infrastructură și în conectivitate încercând să reorganizeze marile orașe și să adapteze facilitățile la cerințele contemporane, nu s-a reușit stabilizarea situației celor care locuiesc și muncesc în orașe.