Contextul geopolitic actual, extrem de complex și cu tensiuni la frontiere, îi face pe mai mulți lideri europeni să ia măsuri și să-și dorească să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru siguranță. După Germania, acum, o altă țară europeană ia în calcul serviciul miliar obligatoriu.
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina i-a determinat pe politicieni să analizeze cu atenție orice scenariu posibil prin care Europa să devină mai puternică din punct de vedere militar. Una dintre soluțiile care ar putea fi implementate este reintroducerea serviciului militar obligatoriu, în condițiile în care tinerii nu sunt dispuși să intre în armată pentru că nu ar împărtăși obiectivele și scopurile generale ale armatei.
În acest context, în Italia a apărut ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Vicepremierul italian Matteo Salvini este cel care susține această idee, afirmând că ar fi o formă esențială de educație civică și le-ar permite cetățenilor italieni să contribuie la inițiativele de serviciu comunitar, la eforturile autorităților de protecție civilă, la misiuni de căutare și salvare au la protecția pădurile în timpul incendiilor, potrivit Euractiv.
Citește și: S-a impus serviciul militar obligatoriu pentru femei. „Ne reînarmăm pentru a evita războiul”
El a anunțat că partidul Liga va propune reintroducerea serviciului militar, dar planul a fost imediat respins de ministrul Apărării de la Roma, Guido Crosetto.
„Lega a aproape finalizat elaborarea unui proiect de lege pentru reintroducerea recrutării universale. Șase luni obligatorie pentru băieți și fete, în muncă în folosul comunității, la nivel regional”, a declarat viceprim-ministrul Matteo Salvini.
Italia a eliminat serviciul militar obligatoriu în urmă cu 20 de ani,dar acum, în contextul războiului din Ucraina și a avertismentelor tot mai vocale privind posibilitatea și teama ca Rusia să atace un stat membru al NATO, subiectul reintroducerii serviciului militar este discutat în mai multe țări europene, inclusiv România.
Alte țări, precum Danemarca și Lituania și-au propus să facă și mai multe și să îmbunătățească legislația în acest sens. Cu toate acestea, recrutarea unor tineri slab pregătiți, care nu doresc să meargă pe front, ar putea fi o mare problemă pentru țările din Uniunea Europeană.
Citește și: Ce cred românii după 20 de ani de NATO. Câți ar fi gata să se înroleze dacă România ar fi în război cu Rusia