O italiancă a lăsat unui român o avere de 5 milioane de euro, însă moștenirea controversată a declanșat un amplu proces în Italia. Mai multe tranzacții bancare suspecte și un testament ciudat au ridicat suspiciuni de fraudă, patru români fiind acuzați de înșelăciune și uzurpare de identitate.
O avere, estimată la aproximativ 5 milioane de euro, două testamente contradictorii, patru moștenitori și un șir de evenimente suspicioase au condus la un amplu proces judiciat în Italia. Maria Giuseppina Rista, pensionară decedată în 2021, a devenit subiectul unei anchete complexe, după ce o posibilă fraudă a fost descoperită la luni bune de la decesul acesteia.
Maria Giuseppina Rista a încetat din viață la 13 aprilie 2021, în spitalul San Giovanni Bosco, în plină pandemie de Covid-19. Directorul băncii sale a aflat de moareta acesteia abia în septembrie, când a observat că s-a deschis un cont online pe numele femii și un transfer de 12.000 de euro către un atelier auto din România.
Citește și : Hoţii care au furat o toaletă din aur masiv au fost condamnaţi. Era evaluată la 4,75 milioane de lire sterline
Suspiciunile au fost ridicate imediat, mai ales că femeia nu utiliza internetul și nu avea automobil. Directorul a descoperit că noul cont fusese deschis folosind actul de identitate al pensionarei la șase luni de la decesul acesteia, fiind inculpat un român de 56 de ani din Torino, cu legături de afaceri în România.
Aceasta avea 1,5 milioane de euro în conturi bancare și mai multe proprietăți, însă a murit în primăvara lui 2021. Printre cei ce au urmărit-o îndeaproape în ultimele zile este și E., un dealer auto din Torino, ce o cunoscuse pe pensionară în timpul unei spitalizări anterioare.
Într-o pagină datată decembrie 2020, Rista scrisese pe o foaie „Sper să nu mi se întâmple și mie, care sunt singură. În cazul în care ar trebui să mor, îmi las toate bunurile lui E., singurul care m-a ajutat mereu.” Într-o altă notiță, datată 6 aprilie, aceasta consemnase o rugăciune: „Fecioară, ajută-mă cu E., că îl iubesc atât de mult. Fă-l să mă iubească și pe el”, conform Știri Diaspora.
Deși inițial nu a acordat prea multă importanță jurnalului, E. a realizat ulterior că acesta i-ar putea asigura accesul la moștenire. Astfel, în octombrie 2021, a mers la notar și a publicat testamentul. Totuși, înainte de a putea intra în posesia banilor și a proprietăților, un administrator de imobil din Nichelino a descoperit decesul pensionarei și a cerut numirea unui curator pentru moștenire.
Ulterior, au apărut mai mulți pretendenți la moștenire, o chiriașă a Pinucciei declarând că a găsit în cutia poștală a magazinului ei o altă pagină din jurnal, datată 13 martie, în care pensionara îi lăsa acesteia o clădire cu 12 apartamente. O expertiză caligrafică a confirmat autenticitatea documentului, precum și a testamentului care îl desemna pe E. moștenitor universal.
Totuși, testamentul în favoarea lui E. a fost contestat de doi veri îndepărtați ai pensionarei. În primă instanță, Judecătoria Civilă nu i-a recunoscut valabilitatea, invocând lipsa unei date clare, și a decis în favoarea rudelor. În paralel, E. trebuie să răspundă și în fața instanței penale pentru acuzațiile de înșelăciune și uzurpare de identitate.