Japonia a pierdut titlul de a treia cea mai mare economie a lumii în favoarea Germaniei după intrarea țării în recesiune tehnică.
Unii analişti avertizează cu privire la o nouă contracţie în trimestrul curent, deoarece cererea slabă din China, consumul slab şi oprirea producţiei la o unitate a Toyota indică o cale dificilă pentru o redresare economică şi pentru elaborarea politicilor, scrie Mediafax.
„Ceea ce este deosebit de frapant este lentoarea consumului şi a cheltuielilor de capital care sunt piloni cheie ai cererii interne. Economia va continua să fie lipsită de elan pentru moment, neavând niciun motor cheie de creştere.”, a declarat Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Dai-ichi Life Research Institute.
În același timp, Japonia se confruntă cu un deficit al forței de muncă, deoarece populaţia sa scade şi ratele de natalitate rămân scăzute.
Produsul intern brut (PIB) din Japonia a scăzut cu 0,4% în termeni anuali în perioada octombrie-decembrie, după o cădere de 3,3% în trimestrul precedent, au arătat joi datele guvernamentale, contrazicând previziunile pieţei care estimau o creştere de 1,4%.
În timp ce mulţi analişti se aşteaptă în continuare ca Banca Japoniei să elimine treptat stimulentele sale monetare masive în acest an, datele slabe ar putea pune la îndoială previziunile sale conform cărora creşterea salariilor va susţine consumul şi va menţine inflaţia în mod durabil în jurul ţintei de 2%.
La sfârşitul anilor 1960, Japonia era a doua cea mai mare economie a lumii, după cea a Statelor Unite, iar în anii de boom economic din anii 1970 şi 1980, unii au estimat că va deveni economia numărul 1 a lumii. Explozia catastrofală a bulei activelor japoneze la începutul anilor ’90 a dus la câteva „decenii pierdute” de stagnare economică şi deflaţie.